2021. december 04. szombat

Jogerős – felfüggesztettet kapott Beremend volt jegyzője


Baranya - 2021. szeptember 14.
szerző: SH

kalapacs-birosag

Három évre felfüggesztve jogerősen egy év börtönbüntetést kapott mellett három évre eltiltották a jegyzői foglalkozás gyakorlásától is. csalás és csalási kísérlet miatt Beremend volt jegyzője, mert meg akarta szerezni egy végrendelkező örökségét. Emellett három évre eltiltották a jegyzői foglalkozástól is.

A Pécsi Törvényszék döntésével helybenhagytak a Siklósi Járásbíróság márciusi határozatát.

Kerekes Ferencet 2018 nyarán kereste fel egy helybéli azzal, hogy vagyonát a községre akarja hagyni. Ennek fejében azt kérte, hogy ha egészségi állapota megromlik, akkor az ellátását, ápolását az önkormányzat a helyi szociális otthonban biztosítsa.

A vallomás szerint a sértett azért fordult a jegyzőhöz, mert egyetemi jogi diplomával rendelkezik, és azt hitte, szakszerű tanácsot fog kapni tőle szándékával kapcsolatban, továbbá hivatalos személy, aki az önkormányzat érdekében jár el.

Bár a sértett felvetette, hogy célszerű lenne szándékát közjegyzői okiratba foglalni, a jegyző közölte, ez szükségtelen, mert ő is el tudja készíteni a végrendeletet. Ezután szerkesztett is egy végrendelet elnevezésű okiratot, amelyben azonban nem az önkormányzatot, hanem saját magát tüntette fel örökösként.

A sértett később közölte a jegyzővel, hogy van ötmillió forint megtakarítása is, és azt szintén az önkormányzatra hagyná. A vádlott azt tanácsolta neki, hogy vegye fel a pénzt a bankból, majd járadéki szerződést készített, úgy, hogy a megtakarítást is megszerezze. Át is vette a pénzt, majd euróra váltva saját széfjében helyezte el.