Jogsi – fenntartják a vizsgadíj-támogatást


Itthon - 2023. július 31.
szerző: SH

vezetoiengedelyjogsi

Fenntartja a kormány a KRESZ-vizsgadíj támogatását, az ehhez szükséges több mint 1 milliárd forintos pénzügyi fedezet a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

Öt évvel ezelőtt döntött a kormány a 20 év alatti fiatalok jogosítványszerzésének támogatásáról, majd a kedvezményt három éve a kismamákra is kiterjesztette. A programnak köszönhetőn a kormány eddig már több mint 4 milliárd forintos támogatást adott mintegy 163 ezer kérelmezőnek.

A “B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges sikeres KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját az állam 2018 júliusa óta részben vagy egészben téríti meg a 20 év alatti fiataloknak. A kormány 2020. július 1-jétől kiterjesztette a támogatásra jogosultak körét: így a kedvezményt már a gyermekük nevelése miatt otthon maradó – csecsemőgondozási díjban (csed), gyermekgondozási díjban (gyed), gyermekgondozást segítő ellátásban (gyes) részesülő – édesanyák, édesapák, sőt, életkortól függetlenül a nagyszülői gyedben részesülők is igénybe vehetik.

A költségtérítés 25 ezer forintig igényelhető, a tanfolyam hagyományos tantermi vagy online, elektronikus formában is elvégezhető. A támogatást a Magyar Államkincstárnál lehet kérvényezni a sikeres vizsga után, a tanfolyam és a sikeres vizsga díjának befizetését igazoló dokumentummal.