2022. január 22. szombat

Kanizsai Dorottya hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést


Régió - 2017. január 10.
szerző: SH

kanizsai-kiallitas-foto-kacsur-tamas

Kanizsai Dorottya mindennapjait mutatja be a siklósi vár fegyverkiállításának második terme, melyet kedd délután nyitottak meg a közönség előtt.

A fegyvertörténeti kiállítás négy teremből áll, ahol a látogatók kronológiai sorrendben ismerkedhetnek meg a kor eseményeivel – mondta Kreiter-Moder Brigitta. A vár ügyvezetője a nemrég megújult két másik termet is példaként említve hozzátette: a kor ruházatát, fegyvereit a viselőik mindennapjainak ábrázolásával igyekeznek bemutatni. Legfőbb törekvésünk az, hogy a kiállítások folyamatosan átépüljenek, bővüljenek és szépüljenek, illetve új kiállításokat tudjunk létrehozni – fogalmazott a fejlesztési koncepciót ismertetve.

Az ügyvezető a kivitelezéssel kapcsolatban kollégái mellett elismerésben részesítette a Sárkányos Lovagrend tagjai sorából Szabó Zsanettet, Nacsa Bélát, Keresztes Gyulát és Kovács Tamást.

Igyekeztünk kihangsúlyozni, hogy Kanizsai Dorottya mélyen vallásos volt illetve azt, hogy rajongott a fűszernövényekért - mutatott rá Szabó Gergő a kiállításon is megjelenő egyik fő motívumra. A terem szellemi atyja és a kivitelezés irányítója a tárlat megnyitásakor ismertette: nem kis kihívást jelentett, de a pillanatképek ábrázolásakor sikerrel alkalmazták a Perényi és Garai család hagyatékát, a teremben lévő XVI. századi kandallót és a felújított XV. századbeli gótikus zárt erkélyt is.

Mint mondta, az elmúlt év tavaszán és a korábban átadott harmadik és negyedik teremben is végrehajtottak apróbb módosításokat, bővítették a repertoárt.

 

kreiter-moder-megnyito-foto-kacsur-tamas