Karambol Nagytótfaluban, személyautóba hajtó kamion Harkányban, tűz Beremenden


Régió - 2023. december 28.
szerző: SH/OKF

nagytotfblst

A karácsonyi hosszú hétvége során összesen huszonhét jelzés érkezett a Baranya megyei tűzoltók ügyeletére. Négy tűzesetet számoltak fel, tizenhárom műszaki mentést hajtottak végre, míg tíz jelzés tévesnek minősült.

A karácsonyi ünnephez köthető, ilyenkor gyakran előforduló tűzesetek miatt szerencsére nem kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk.

Bogádmindszenten, egy családi házhoz épített kazánház kéményében korom izzott, égett. A sellyei egység a kéményből az izzó részeket az alsó tisztító nyíláson keresztül eltávolította, az izzást megszüntette.

Pécsen, a Hungária úton egy közvilágítási oszlop alsó részén elhelyezett biztosíték panel égett, izzott. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már lánggal való égés nem volt, csak szikrázás és izzás. Az egység az érintett oszlopnál lévő biztosítékot kitekerte, az izzás megszűnt és a megégett rész visszahűlt.

Magyaregregyen, egy családi ház előkertjében gázóra, annak szerelvényei és doboza égett. Az egység egy sugárral megkezdte a ház védelmét, a lángok terelését. A komlói egység csáklya segítségével kinyitotta a védődoboz ajtaját és sugárral leverte a lángokat. A gázszolgáltató szakembere kiszakaszolta a hálózatot. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Beremenden, a cementgyár egyik hulladéklerakó helyén több tonna, műanyag zsákban tárolt, tüzelőanyagként használt, bontott szigetelőanyag darálék égett 150 négyzetméternyi területen. A siklósi és villányi egységek három sugárral oltották el a tüzet, míg egy munkagép szétterítette és átforgatta a darálékot. Tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Harkány drávaszabolcsi körforgalmában személyautónak hajtott egy rakomány nélküli külföldi kamion. A régi Golfban négyen utaztak, nem sérültek meg. A műszaki mentés ideje alatt a rendőrség irányította a forgalmat.

Nagytótfalu külterületén két személygépjármű ütközött, aminek következtében az egyik útzárat képezett, míg a másik a műútról az útpadkára sodródott. Az egység a helyszín biztosítása mellett átvizsgálta és áramtalanította a gépjárműveket. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és ellátták az balesetben érintett utasokat.

Pécsen, az Ady Endre utcában, egy sorházi lakásban a szén-monoxid érzékelő bejelzett. A lakásban tartózkodó lakók és egy kutya a lakást elhagyta, a gázórát elzárták. Az egység méréseket végzett, illetve kiolvasta az érzékelőt. A gázszolgáltató szakembere a gázüzemű készülékeket – azok felülvizsgálatáig – a vezetékes hálózatból lekötötte, kizárta. A lakás más fűtési lehetőséggel nem rendelkezik, az ott életvitelszerűen lakó két fő rokonokhoz távozott lakosságvédelmi intézkedés keretében.

Komlón, egy erdei úton elakadt jármű továbbhaladásában segítettek a hivatásos tűzoltók. Az útra kidőlt fa teljes útzárat okozott. Ezt motoros láncfűrész segítségével eltávolították.

Szentlőrincen, egy személygépjármű két parkoló autónak ütközött, aminek következtében az egyik gépjárművet az árokba lökte, a másikat pedig megtolta. Az eset során személyi sérülés nem történt. A hivatásos egység kiérkezése előtt a szentlőrinci önkéntes tűzoltók biztosították a helyszínt. A szigetvári egység átvizsgálta, majd áramtalanította az autókat.