3799. február 28, csütörtök

Katások figyelem, fontos határidő közeleg!


Gazdaság - 2021. február 12.
szerző: SH

szamolas-toll

A katások jelentős része, mindössze három adat megadásával – időszak, hónapok száma és elért bevétel – online teljesítheti a tavalyi évről szóló elszámolást, melynek határideje február 25. – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

A bevételi nyilatkozat tavaly óta az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elkészíthető, így egyszerűbb és gyorsabb a kitöltés, sőt még külön program sem kell hozzá.

A webes alkalmazás használatához nincs szükség külön segédprogramra, ugyanakkor a korábbi nyomtatványkitöltő – az ÁNYK – valamennyi funkcióját biztosítja.

A szolgáltatást azok a katások is minden további nélkül használhatják, akiknek a minimális hármon túl, egyéb adatokat is meg kell adniuk – adatszolgáltatás a más adóalanytól a naptári évben megszerzett egymillió forintot meghaladó bevételről -, vagy százalékos mértékű adót, társasági adót, vagy késedelmi pótlékot kell bevallaniuk. A korábban megszokott automatikus számítások, figyelmeztetések is működnek, és az online fizetés lehetősége is adott.