Kell-e tartanunk egy csehországihoz hasonló tornádótól?


Nagyvilág - 2021. június 28.
szerző: SzR

hodonontnr

Csütörtökön a Fujita-skálán EF3-ra, azaz erős közepesre értékelt tornádó tarolta le Csehország egy részét. Mivel eddig ilyen csak Amerikában volt tetten érhető, felvetődik a kérdés, hogy ez hazánkban is előfordulhat-e. A meteorológusok szerint igen.

A nyári hőségben egy hidegfront szelte át Európát, mely nyomán viharokkal érkezett a lehűlés Franciaországba és a Benelux államokba is. A zóna szerdán és csütörtökön érte el a Csehország és Szlovákia határán fekvő Hodonín települését, ahol a szélsőségekbe hajlott jelenségek 26 kilométer hosszan, 100-700 méter széles sávban eszkalálódtak. A viharban legalább 150 ember megsérült, a halálos áldozatok száma nem éri el a tizet, házak dőltek össze, autókat vitt el a szél.

A határréteg magas páratartalma és az alacsony kondenzációs szint hatására kialakult szupercellából lecsapó pusztító tornádó okát a front két oldala közötti, horizontális és vertikális hőmérsékleti kontrasztra, a magasban létrejövő futóáramlásra és az alacsony szélnyírásra vezették vissza. Egyes kutatások szerint az ilyen mezociklon alig 10 százaléka vezet tornádóhoz, hazánkban a kialakulásának veszélye a domborzati viszonyokat is figyelembe véve alacsony.

Megnyugtató, hogy a cseh meteorológia a ballonszondás mérések nyomán már szerdán jelezte, hogy minden adott egy ilyen viharhoz. Hasonló modelleket felállító méréseket Magyarországon és a környező országokban is naponta több alkalommal végeznek.