2022. január 22. szombat

Keményen vág vissza Európa, amiért a fehérorosz elnök földre kényszerített egy repülőt


Nagyvilág - 2021. május 25.
szerző: SH

minsk

A Lukasenka elnök utasítására a belorusz hatóságok földre kényszerítettek egy repülőgépet, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót. A gépet arra hivatkozva utasították minszki elszállásra, hogy a fedélzetén bomba lehet.

Roman Protaszevics vasárnapi letartóztatása után a Rynair járatát továbbengedték Litvániába, az újságírót pedig kórházba kellett szállítani, miután a börtönben ismeretlen körülmények között bántalmazták.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke szerint a nemzetközi légi közlekedési szabályok megsértése következményeket kell, hogy vonjon maga után, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel pedig felszólította a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet, hogy vizsgálja ki az ügyet.

A most kezdődő brüsszeli csúcstalálkozó első témája Lukasenka legutóbbi túlkapása volt. Egy intézkedéscsomagot készítettek el, melyben az eset kivizsgálása mellett az ellenzéki újságírók szabadon bocsájtását, a belarusz légitársaságok gépeinek európai légtérből való kitiltását és egyéb szankciókat szorgalmaztak.

Európa országaiban bekérették a fehérorosz nagyköveteket, Magyarországon ez nem történt meg. Orbán Viktor is Belgiumban van, közösségi oldalára feltöltött videójában az incidensről nem ejtett szót, az általa kiemelt migráció kérdése nem szerepel a napirendek között.

Mint a klímavédelemmel kapcsolatban a magyar miniszterelnök kijelentette, az ezzel kapcsolatos, családonként havi 20 ezer forintos költséget a klímaromboló nagy cégeknek kell megfizetniük.