Kémia házi – kórházaknak nyomtatott maszkokat a siklósi diák


Életmód - 2020. április 11.
szerző: SH

3dmskkr

Pitagorasz tételén és a benzol képletén túli távlatokra mutatott rá Fischer Zsolt, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója, aki a tizedikeseknek adott házik között egy sajátos feladatra bukkant.

A házi feladat témája a fertőtlenítés és higiénia volt. Azt is kérte a diákoktól, írják le, hogy érzik magukat, milyen a tantermen kívüli digitális oktatás, de a kérdések között szerepelt az is, hogy a szünetben mi lesz a kedvenc időtöltésük és miként kapcsolódnak ki. Nagypénteken egy megható feladat érkezett Szegedi Zsófiától, aki azt írta:

Tanulás mellett 3D nyomtatással szoktam foglalkozni. Az elmúlt napokban létrejött a Facebookon egy csoport, ahol 3D nyomtatással próbáljuk segíteni, védeni az egészségügyi dolgozókat. Arcvédő pajzsokat készítünk, így kisebb eséllyel kapják el a vírust. Pár éve a 3D nyomtatás a hobbim. Az elmúlt időszakban sok 3D-s fórumon felmerült a maszkok, arcvédők, védőeszközök készítése a COVID-19 elleni védekezésért. Az én nyomtatóm PRUSA márkájú, ez a cég kezdett Csehországban arcvédő pajzsokat gyártani kórházak számára. A terveiket mindenki számára elérhetővé tették. A Pécsi Tudományegyetemen már többször jártam 3D konferencián, ezért a PTE 3D Központ egyik munkatársát* kerestem fel. Ő irányított a 3D nyomtatással a koronavírus ellen! elnevezésű Facebook csoportba. Az országból összefogtunk, mi 3D nyomtatósok, és felajánlottuk, hogy nyomtatunk arcvédő pajzs keretet az egészségügyben dolgozóknak. Ezt a pajzs keretet a PTE 3D Központ tervezte. Amikor valaki kinyomtat egy nagyobb mennyiséget, elküldi a hozzá legközelebb lévő ,,központhoz” és ott ráhelyezik a plexi lapot, illetve a szilikon pántot. A csoport a plexi lapokat felajánlásokból vásárolta, filamentet (a 3D nyomtatás alapanyaga) én a sajátomat használtam.

Mint az igazgató megtudta, Zsófia saját költségére 50 darab maszk vázát készítette el, melyeket már el is küldött a kórházaknak; közülük nem egy háláját is kifejezte. A hozzá szükséges pénzt szülői támogatás mellett tanulással szerezte, ugyanis a DDC ösztöndíjasa. Zsófi orvos szeretne lenni, mivel a családban több egészségügyben dolgozó van, tudja és érzi, milyen fontos és nehéz most a munkájuk, és segíteni szeretne így a betegeken és az őket gyógyító embereknek.

Hősök pedig köztünk vannak – szögezte le Fischer Zsolt, hozzátéve, Zsófia húsvétot várva, nagypénteken példát mutatott emberségből, önzetlenségből, szeretetből.