Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai katonai helikopter Bukarest belvárosában


Nagyvilág - 2021. július 15.
szerző: SH/MTI

blackhro

Egy amerikai katonai helikopter kényszerleszállást hajtott végre csütörtökön Bukarest belvárosában, az egyik legnagyobb körforgalomban. Nem sérült meg senki, de a helikopter kidöntött két villanyoszlopot és megrongált két autót.

A kényszerleszállást végző Black Hawk típusú helikopter hattagú kötelékben repült a román főváros felett, ahol már napok óta gyakorlatoznak a román légierő július 20-ai ünnepére készülő légi járművek.

Az egyik gép hirtelen veszíteni kezdett magasságából, de még mielőtt lezuhant volna, a pilótának sikerült stabilizálnia a gépet és az épületek között több mint egy kilométernyit repült az egy körforgalomig, ahol talált annyi helyet, hogy biztonságban földre tegye a gépet.

Az autók felett tíz-húsz méteres magasságban elhúzó helikopter csak ijedséget okozott, a kényszerleszállás során a forgalom egyetlen résztvevőjét sem ütötte meg. Egy furgon és egy személyautó összetört, amikor az alacsonyan repülő légi jármű kidöntött két villanyoszlopot, de az első beszámolók szerint személyi sérülés nem történt.

Az Egyesült Államok nagykövetségének közleménye szerint a helikopterben ülő katonák sem sérültek meg. A külképviselet jelezte: mindenben együttműködik a román hatóságokkal a baleset körülményeinek tisztázása érdekében. Az ügyben a román katonai ügyészség indított eljárást.

A román főváros elitnegyedének számító térségben megbénult a közlekedés, a Repülés és a Román Légierő Ünnepére meghirdetett légiparádét lefújták.