Kétmilliárdos támogatást kapott a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium


Baranya - 2022. november 17.
szerző: SH

Kovács L. Gábor

Több mint kétmilliárd forintos fejlesztési forrásból folytathatja munkáját a meddőség hátterének vizsgálatával, valamint a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésével is foglalkozó nemzeti laboratórium Pécsen.

A 2020-ban a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) alapított Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium (HRNL) a helyreállítási és ellenállóképességi program (RRF) 2,2 milliárd forintos támogatásával, csaknem harminc kutatási tématerületen folytathatja tevékenységét.

A kutatásokra azért van szükség, mert a meddőség orvosi és társadalmi problémát jelent a fejlett világban. Magyarországon például csaknem 150 ezer pár küzd meddőségi problémával – közölte a PTE. A kormány a problémát felismerve ingyenessé tette a meddőségi vizsgálatokat, a meddőségkezelésben lévő várólisták felszámolását kezdeményezte, továbbá a HRNL létrehozásával megteremtette az élvonalbeli háttérrel támogatott klinikai kutatások és technológiai fejlesztések alapját.

Jelezték: a HRNL összefogja a reprodukciós téma minden vetületét, az elméleti és klinikai kutatásokat, a doktori programokat, az e téren születő szabadalmakat és a műszerpark fejlesztését célzó beruházásokat is.