Kigyulladt egy üzemanyagot szállító kamion Székesfehérvárnál


Itthon - 2023. augusztus 21.
szerző: SH/OKF

tartalykocsi-langok

Üzemanyag-szállító kamion gyulladt ki augusztus 20-án délután a 62-es főúton Székesfehérvárnál. A gázolajat és benzint szállító teherautó hátsó kerekénél csaptak fel a lángok.

A sofőr a tüzet észlelve több porral oltóval igyekezett megfékezni a lángokat, de igyekezete kevésnek bizonyult: a székesfehérvári hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a tartány hátsó, kihasadt kamrája égett.

A tűz részben átterjedt a nyerges vonató közelében lévő aljnövényzetre, melynek továbbterjedését rövid időn belül megfékezték az elsőként kiérkező egységek.

A lángokat végül a Fejér megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett, másfél órás megfeszített munkával a székesfehérvári, a siófoki, a pétfürdői, a veszprémi és a pusztaszabolcsi hivatásos, valamint a százhalombattai létesítményi tűzoltók több habsugárral fojtották el, majd visszahűtötték a roncsot.

A folyamatos oltóanyag biztosítása érdekében több vízszállító jármű és habkonténer érkezett a helyszínre. A gyors, összehangolt beavatkozásnak köszönhetően a tűz a nyerges vontatóra és a tartány első két rekeszére nem terjedt át, ebből az üzemanyagot a szállító vállalat létesítményi tűzoltói a székesfehérvári hivatásos tűzoltókkal együttműködve egy másik, mentesítő kamionba fejtették át.

A tűzoltók egészségügyi biztosítását az éjszakai utómunkálatok idejére a Fejér Medic Egyesület biztosította. Személyi sérülés nem történt. A tűz keletkezési okát, körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja. A Veszprém vármegyei katasztrófavédelmi mobil labor a veszélyes áru közúti szállításainak betartását ellenőrizte. A beavatkozásban negyven tűzoltó tizennégy járművel vett részt.