Kincsünk: a víz – ötletek és megoldások a csapadékvíz helyben tartására


Helyi hírek - 2023. március 17.
szerző: |X|

cspvz

Siklós Város Önkormányzata a TOP-2.1.3-16-BA1-2021-00069 azonosító számú, „Csapadékvíz hálózat fejlesztése, Siklós városában” című projekt megvalósításával kívánja részben megoldani a csapadékvíz-elvezetés kérdését.

A szélsőséges csapadékos időjárás, a hirtelen lezúduló eső gyakori jelenséggé vált városunkban is. A beruházások megvalósításával legfőbb célunk a csapadékvizek okozta káresemények bekövetkezésének megakadályozása a város teljes területén úgy, hogy a csapadékvíz biztonságos megtartása és felelős hasznosítása is megvalósuljon, ugyanis a klímaváltozás hatásait mérsékelni a csapadékvíz helyben tartásával, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodással lehetséges. A siklósiak számára is fontos az aszályos időszakok kárainak enyhítése, ezért felelős hozzáállásra és tudatos döntésre van szükség, hiszen átütő eredményeket csak teljes összefogással, gondolkodásunk megreformálásával érhetünk el.

Néhány fontos tudnivalót és praktikus tippet szeretnék javasolni, hogy minél több információ birtokában élhessünk környezettudatos életet.

A klímaváltozás következtében Magyarországon is egyre gyakrabban tapasztalunk csapadékhiányos időszakokat. A klímakutatók becslései szerint az átlaghőmérséklet várható növekedése valószínűleg szárazabb éghajlatot hoz majd magával a Kárpát-medencében is. A csökkenő csapadék gyakran időben és térben is egyenetlenül oszlik el. Az aszályos nyár és a hirtelen lezúduló, nagy esőzések többfelé villámárvizeket is okozhatnak. A felgyülemlő víz tárolása aszályos időszakban nagy segítség lehet a vízpótlásban.

A vízmegtartás lehetőségei az otthonokban:

- Takarékoskodás a vízzel – vízfogyasztásunk csökkentése (pl. fürdés helyett zuhanyzás, gépi mosogatás, teljesen megtöltött mosógép stb.) az első lépése vízkincsünk megőrzésének

- Az esővíz gyűjtése – csapadékvíz-tároló tartály vagy ciszterna segítségével összegyűjthetjük és tárolhatjuk a csapadékvizet a későbbi felhasználásig

- Karbantartás – az eresz rendszeres ellenőrzése és szükség esetén tisztítása elengedhetetlen a tetőszerkezetről történő esővízgyűjtéshez

- Kerti tó kialakítása – amellett, hogy a tó megtartja az esővizet, a későbbi locsolásra is lehetőséget teremthet

- Növényesítés – a cserjék és a fák felszívják és raktározzák a vizet, a hatékony vízmegtartás érdekében a pázsitot is érdemes hosszabbra hagyni

- Fenntartható kertgondozás – a veteményesben a talajtakaró anyagok (például: szalma, fenyőkéreg vagy fűnyesedék, összefoglaló néven mulcs) raktározzák az esővizet, ezáltal kevesebb locsolásra lesz szükség. A víz megőrzése mellett elengedhetetlen, hogy a talajba kerülő vegyszerek mennyiségét is csökkentsük.

- Tudatos építkezés és kertrendezés – a vízmegtartás érdekében érdemes vízáteresztő burkolatot választani, elősegítve a víz talajba történő beszivárgását. Fontoljuk meg a természetes burkolatok használatát, a zöldterület arányának növelését.

A csapadékvíz felhasználása – a kedvező környezetvédelmi hatás mellett – az ivóvízfogyasztást is csökkenti, mert például a kertek, dísznövények locsolását nem az emberi fogyasztásra alkalmas vízzel oldjuk meg. Fontos azonban, hogy az esővizet elsősorban növények öntözésére, mosásra, illetve WC-öblítésre lehet használni, mert nem ivóvíz minőségű.

Nemcsak az egyének számára fontos a csapadékvíz megtartása, a közcsatornába jutó, kezelést igénylő szennyvíz mennyisége is csökkenhet az esővízgyűjtés által. Előzzük meg, hogy csapadékvíz kerüljön a csatornába!

A kézmosás, fürdés vagy mosás során enyhén szennyezett víz, az ún. szürkevíz már nem alkalmas ivásra, de WC-öblítésre, takarításra még használhatjuk. Ehhez azonban az ivóvíztől elkülönített felhasználási rendszert szükséges kiépíteni.

Tudta?

- Egy magyar lakos átlagosan 90-120 liter vizet használ egy nap leforgása alatt

- Hazánkban egy 100 m2-es házra, körülbelül 58 m3 csapadékvíz hullik le egy év alatt

- Szakemberek becslései szerint az otthoni vezetékes vízhasználat akár 50%-a kiváltható lenne csapadékvízzel (pl.: mosás, öntözés, WC-öblítés)

Gondoljuk át egyéni lehetőségeinket, annak megfelelően építsük bele életünkbe a fenti ötleteket, és mérsékeljük közösen a klímaváltozás hatásait!

A cikk a TOP-2.1.3-16-BA1-2021-00069 azonosító számú, „Csapadékvíz hálózat fejlesztése, Siklós városában” című projekt keretében jelent meg. A projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.