2022. július 01. péntek

Kitüntetéssel ismerték el a Mohácsi Tankerületi Központ munkáját


Életmód - 2022. április 5.
szerző: SH

A díjat Käszné Lebő Zsuzsanna, a tankerületi központ vezetője vette át.
A díjat Käszné Lebő Zsuzsanna, a tankerületi központ vezetője vette át.

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával kiosztották a városi kitüntetéseket. Siklós Város Képviselő-testülete a Mohácsi Tankerületi Központ számára Dr. Vajda János Pedagógiai Díjat adományozott.

A siklósi állami fenntartású köznevelési intézmények 2017 óta működnek a Mohácsi Tankerületi Központ fenntartásában. Ez idő alatt a tankerület a jogszabályokban rögzített feladatain túl kiemelt figyelmet fordított a siklósi intézmények szakmai fejlesztésére és korszerű, 21. századi infrastruktúra kialakítására.

Több tekintetben is értékteremtő párbeszéd, eredményes együttműködés alakult ki a tulajdonos önkormányzat és a siklósi intézményeket fenntartó tankerület között annak érdekében, hogy a helyi igényekhez igazodva, a leginkább megfelelő fejlesztések jöjjenek létre.

A minőségi oktatás megteremtése érdekében pályázati forrásból és saját költségvetéséből építési és felújítási munkákat, eszközbeszerzést és szakmai fejlesztéseket valósított meg Siklóson több, mint egymilliárd forint értékben.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Mohácsi Tankerületi Központ által elnyert 837 millió forintos és a kormányzat által biztosított 156 millió forintos támogatásból valósította meg azokat az építkezéseket, melynek köszönhetően a Batthyány Kázmér Általános Iskolában 852 m2-en szertárat is magában foglaló új tornacsarnokkal, egy természettudományos szaktanteremmel bővült. Megújult az informatika tanterem és a nyelvi labor és a fűtési rendszer.

A Kanizsai Dorottya Általános Iskolában új, 516 négyzetméteres épületszárny épült, ezáltal az iskola új közösségi térrel és kettő művészetoktatási szaktanteremmel bővült.

A felújítások során homlokzatfelújítások, fűtéskorszerűsítés történt. A projekt során megvalósuló nagy értékű eszközbeszerzéssel a minőségi oktatás tárgyi feltételei gyarapodtak.

A tankerület sikeresen pályázott a korszerű iskolai közösségi módszerek alkalmazását segítő iskolai közösségi program kísérleti megvalósítására. A pályázati program keretében 17 millió forint pályázati forrásból a Kanizsai és Batthyány általános iskolák pedagógusainak közreműködésével, a két iskola 600 diákja élvezhette három éven keresztül a nyári innovatív tematikus programokat. A pedagógusok új képzési formákat próbálhatnak ki, a tanulók pedig élményszerű közösségi alkalmakon gazdagodhatnak érdekes,-értékes ismeretekkel.

A tankerület támogatásával, a siklósi gimnáziumban nagy sikerrel indult el a honvéd kadét program. A katonai pálya iránt érdeklődő 70 fő 9. évfolyamos középiskolás kezdte meg a honvédelmi alapismeretek elsajátítását tanórai illetve délutáni kötelező foglalkozási keretek között. A gimnáziumban is elindult a német nemzetiségi nyelvoktatás. A Kanizsai Dorottya Általános Iskolában horvát nemzetiségi nyelvoktatás indul a 2022/2023-as tanévtől.

A tankerület fejlesztette a művészetoktatás tárgyi feltételeit is. A Kodály Program keretében jelentős értékű új hangszerek beszerzésével gyarapította a siklósi művészeti iskola hangszerállományát.