Történelemformáló kiállítás nyílt a siklósi várban


Életmód - 2022. október 2.
szerző: SH

zsolnay-var

Történelem a művészetben címmel nyílt különleges Zsolnay-kiállítás a siklósi várban. A közönség számára október harmadikától két hónapon át látogatható tárlat három terme nem csak a gyár történetében, de a térség számára is különleges jelentőséggel bír.

Míg két helyiségben a Budavári Palota Szent István termének díszei mellett a Zsolnay Home Design új, már a jövőbe tekintő modern fejlesztései is megtekinthetőek, a harmadik teremben a gyár 170 évének történelmében is különleges szerepet betöltő, helyi művész alkotásainak termékpalettába való illesztését mutatja be.

A Zsolnaynál immáron 170 éve hagyomány az egyediség, a művészi érték, az állandó megújulás – hangsúlyozta Burján István. A Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője hozzátette: a manufaktúra jelenleg is új fejlesztések előállításán, kivitelezésén dolgozik a jövőbe tekintve, megtartva a múlt értékeit, új irányok megteremtésével építve a jövőt. Ilyen új fuvallat a Zsolnay történetében Koczka Kornélia megjelenése – fogalmazott a megnyitó ünnepségen az etnográfus és főmuzeológus.

Koczka Kornélia

A gyárat említő első hivatalos, az alapítási kérelem 1852-ben született, mely nyomán egy évre rá engedélyt is kapott a manufaktúra – emlékeztetett Nagy Csaba. A térség országgyűlési képviselője rámutatott, Koczka Kornélia kerámikus Nádor Judit, Fürtös György, Móker Zsuzsanna, Surányi Anna és Keményffy Gábor sorába lépve azon kevés kiváló művészek egyike, aki az elmúlt évtizedekben együtt dolgozhattak a Zsolnayval.

Siklóson a történelem és a művészet egy és ugyanaz – mondta Riegl Gábor. Siklós polgármestere kiemelte, az együttműködés alapját képezi a város kulturális örökségének alapja, a siklósi vár is, mely helyszínt adott az elmúlt évszázadok meghatározó eseményeinek, melyek között a mostani kiállítás is mérföldkőnek tekinthető.

Koczka Kornélia munkáinak bárhol a világon van helyük – fejezte ki elismerését Bachar Najari. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. tulajdonosa az együttműködés útját felidézve ünnepi beszédében leszögezte, a siklósi vár termeiben a következő két hónap során együtt van a múlt, a jelen és a jövő.

Bachar Najari, a Zsolnay manufaktúra tulajdonosa