Korlátlanul lehet szavazni az Év emberére


Tech/Tud - 2023. február 14.
szerző: SH

szamitogep-billentyuzet

Korlátozás nélkül lehet leadni szavazásokat az egyik kormányközeli lap kedd délelőtt záruló szavazásán.

Az év embere címet már aligha lehet tisztességes eszközökkel elvenni a mohácsi agrárkamarai dolgozótól, a kora hajnalonta rendre több száz vokssal gyarapodó Rittlinger Józseftől – derül ki annak a szavazásnak az állásából, amit valamennyi megyéhez hasonlóan a központi lapok baranyai felületén is elindítottak.

Rittlinger József legutóbbi éjszaka során immáron több mint hatszáz szavazatnyi előnyre tett szert a második helyezett, Szentgyörgyváry Péterrel szemben, akinek szavazatszámai folyamatos, ám lassabb menetelése csekélyebb ütemű annál, mintsem, hogy a február 14-én 10 órakor záródó versenyben győzelemre vigye szereplését.

A szavazás közismert módszerekkel manipulálható, az egyetlen védekezési módot pedig nem alkalmazzák. Az oldalt inkognitó módban megnyitva és voksolás után egyszerűen csak frissítve egyetlen személy több, percenként akár 5-10 szavazatot is leadhat mindig más, valótlan e-mailt megadva, az ugyanis nem küld megerősítő levelet.

A látogatókat IP-cím alapján sem lehet szűrni, ugyanis a legtöbb szolgáltató NAT-ol: egyetlen hálózati cím alá több száz vagy ezer előfizetőt sorakoztat fel, hogy spóroljon erőforrásaival. Az inkognitó mód a másik szűrési lehetőséget zárja ki, azt, hogy a számítógépen cookie-kat elhelyezve ellenőrizzék, hogy adott-e már le szavazatot annak felhasználója.