Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen


Nagyvilág - 2024. február 7.
szerző: SH

euzaszl19

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt. A történteknek nincs nagy súlya, ám fontos előszobája egy jogállamisági eljárásnak.

A megállapított uniós jogsértés lényege, hogy a magyar Országgyűlés által december 12-én elfogadott és december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvény sérti az uniós demokratikus értékeket, és számos alapvető emberi jogot. Ezek közé tartozik a szabad véleménynyilvánítás, a hatékony jogorvoslathoz való jog, személyes adatok védelméhez való jog is.

A Szuverenitásvédelmi Hivatalra vonatkozó utalás szerint egy új, széles körű hatáskörökkel és szigorú ellenőrzési, végrehajtási és szankcionálási lehetőségekkel rendelkező hatóság felállítása azzal a kockázattal jár, hogy súlyosan károsítja a demokráciát.

Az eljárás felszólító levelére a magyar kormánynak két hónapja van válaszolni. Ha a felvetett kifogásokat nem orvosolják, akkor az Európai Bizottság egy indoklással ellátott véleményt küld, ha ebben sem születik egyetértés, az Európai Unió Bírósága elé kerül az ügy.