2021. december 04. szombat

Külföldi rendelések – ideje gondolni az ünnepi káoszra


Itthon - 2020. szeptember 30.
szerző: SH

Egymilliárd forintból bővített csomagfeldolgozó rendszer a Magyar Postánál. Fotó: Balogh Zoltán
Egymilliárd forintból bővített csomagfeldolgozó rendszer a Magyar Postánál. Fotó: Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány miatt még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről, különösen az Európai Unión kívülről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni – hívja fel a figyelmet közös anyagában a NAV és a posta.

A mielőbbi kézbesítéshez a pontos cím mellett javasolt a telefonszám és az e-mail-cím megadása is. A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hasonlóan a korábbi évekhez, felkészült a karácsonyi forgalomból adódó többletfeladatokra, hogy az ügyfelek minél rövidebb idő alatt juthassanak hozzá a megrendelt csomagjaikhoz. Érdemes az online rendeléskor figyelembe venni a küldeményekre vonatkozó vámszabályokat.

Jelentősen megnőtt az igény az online vásárlásokra idén a tavaszi veszélyhelyzeti időszakban, többen vásároltak a korábbiakhoz képest és sokan rendeltek külföldről egyéni védőeszközöket is. Ezzel párhuzamosan a postai szállítási útvonalak időszakos akadályozottsága miatt kiszámíthatatlanná vált az Európai Unión kívülről érkező küldemények szállítási ideje, az első félévben mintegy negyedével csökkent a nemzetközi bejövő küldemények volumene az előző évhez képest.

A veszélyhelyzet megszűnésével sem változtak a trendek, ezért éves szinten a Magyar Posta mintegy 20 százalékkal alacsonyabb forgalomra számít a nemzetközi bejövő küldeményeknél.

A legtöbb külföldről rendelt termék továbbra is Kínából származik, és ezek többsége közönséges levélküldeményként érkezik Magyarországra. A közönséges levélküldeményt a szabályok szerint postaládába kézbesíti a Posta. Ezek a levelek sok esetben méretük és alakjuk miatt – mivel 5 centiméternél vastagabbak – nem férnek bele a postaládába, emiatt korábban papíralapú értesítést kaptak a címzettek, hogy postán vehető át a küldemény. Egy idén bevezetett fejlesztésnek köszönhetően a papíralapú értesítés helyett SMS-ben vagy e-mailben értesíti a Posta a címzettet, amennyiben a címiraton szerepel a telefonszáma vagy az e-mail-címe. A postákon az SMS vagy email felmutatásával vehető át a küldemény. Amennyiben ingyenes szállítással rendelnek terméket, javasoljuk, hogy a pontos cím mellett a telefonszámot vagy az email címet is adják meg.

A nemzetközi könyvelt – ajánlott – kategóriába tartozó küldeményeket változatlanul háznál kézbesíti a Magyar Posta és sikertelen kézbesítés esetén papíralapú értesítést hagy hátra a kézbesítő a címzett levélszekrényében. Tapasztalatok szerint az új értesítési módszert szeretik az ügyfelek, a posták szerint pedig egyre kevesebb esetben volt szükség papíralapú értesítő használatára. Javult a kézbesítés sikeressége is és az ügyfelek előbb jelentkeznek a küldeményekért, mint a papíralapú értesítésnél.

A koronavírus miatt a Posta a veszélyhelyzet megszűnése után is megtartotta az érintésmentes kézbesítési módot, így a személyes átvételt igénylő küldeményeknél nincs szükség aláírásra, elég, ha személyazonosító okmányának számát bediktálja az ügyfél a kézbesítőnek.

A külföldről érkező árut tartalmazó küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben, ezt követi az Amerikai Egyesült Államok, Szingapúr, Japán, Malajzia, Dél-Korea és Hongkong. Ezekből az országokból érkező küldeményeket vámkezelni kell.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly 83 ezerszer vámkezelt Európai Unión (EU) kívüli országból feladott postai csomagokat, ez a szám idén már most eléri az 57 ezret. A csomagok leggyakrabban étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket, kozmetikumot, elektronikai kiegészítőket, kerékpár és motorkerékpár alkatrészeket, egészségügyi védőeszközöket, maszkokat, gumikesztyűket, a levegő fertőtlenítésére alkalmas ózongenerátorokat tartalmaztak. Gyakori, hogy az emberek engedély nélkül, elővigyázatlanul rendelnek meg ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket, melyeket – a szakhatóság véleménye alapján – le kell foglalni, vagy vissza kell küldeni külföldre.

A webáruházból rendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám- és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de áfakötelesek, 150 euró fölött pedig áfát és vámot is kell fizetni – emlékeztet a hatóság.

Ha EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, akkor 45 euróig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de áfaköteles, 150 és 700 euró között 2,5 százalék vámot és áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot kell megfizetni.

Számos termék behozatalához egyedi engedély, igazolás kell, így például a gyógyszerek vagy a nemzetközileg védett növényekből, állatokból készült termékek behozatalához is. Bizonyos termékek behozatala azonban egyáltalán nem megengedett, így például a szellemi tulajdonjogot sértő – hamis – termékek és a kábítószerek behozatala is tilos.