Lángoló karácsonyfák, kiégett kocsi és egy kismacska – így telt a tűzoltók hétvégéje


Baranya - 2023. január 11.
szerző: SH/OKF

tuz-tuzoltokocsi

Az előző hétvégén összesen huszonegy riasztás érkezett a baranyai tűzoltókhoz. A megye beavatkozói hét tűzesetet számoltak fel, tíz esetben műszaki mentést igénylő káresetnél avatkoztak be, míg három jelzés tévesnek minősült.

Pécsen, az Ember Kálmán utcában egy sorház jellegű épület egyik lakásában keletkezett tűz. Az egység kiérkezése előtt egy gázpalack is felrobbant, de a lakásban senki nem tartózkodott, több éve lakatlan volt. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel.

A Füzes dűlőben egy összetákolt bungaló égett teljes terjedelmében, valamint a környezetében található bozótos terület is lángra kapott. A tűzoltók kéziszerszámokkal kezdték meg a lángok oltását, majd miután a gépjárműfecskendő közelebb tudott jutni a helyszínhez, egy gyorsbeavatkozó sugárral eloltotta a tüzet.

A Mártírok útján egy buszmegálló előtt – vélhetően hajléktalanok – raktak tüzet, amit a tűzoltók eloltottak.

M60-as autópályán egy személygépkocsi gyulladt ki. A pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a jármű teljes terjedelmében égett. Hárman utaztak a járműben, ők ki tudtak szállni és biztonságos távolságra mentek. Az egység a tüzet kettő sugárral oltotta el. A beavatkozás idejére az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben. A tűzben a gépjármű teljesen kiégett, károsodott az autópálya haladó sávjának burkolata, valamint leálló sávja is. Az esettel összefüggésben további kár, személyi sérülés nem történt.

Görcsönyben egy családi ház kéményében a lerakodott korom izzott, de a tűz nem terjedt ki a kéményből. Az ott lakók a tűzoltók kiérkezésig a tüzelőberendezésből a parazsat, míg később a pécsi hivatásos tűzoltók a padlástéren az izzó részeket távolították el. Az ingatlanban három fő lakik életvitelszerűen, a fűtést – a kémény felülvizsgálatáig – más módon is meg tudják oldani, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

A hétvégén egy kadarkúti tűzesetnél nyújtottak segítséget a szigetvári hivatásos tűzoltók, ahol egy lakóépület égett teljes terjedelmében.

Pécsen, a Jókai utcában egy műanyag kuka, míg az Uitz Béla utcában pedig egy hulladékgyűjtő sziget mellett a korábban kidobott, elszáradt karácsonyfák égtek. Itt a tűz a közelben parkoló gépkocsikat, illetve kukákat veszélyeztetett.

Pécsen, a Komlói úton a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai egy családi ház ereszcsatornájába szorult kismacskát mentettek ki.

Olasz településen egy személyautó letért a közútról és árokba hajtott. Az autóban egy ember utazott, aki a mentősök megvizsgáltak, elláttak és kórházba szállítottak.

Somogyapáti külterületén egy személyautó lesodródott az útról és fának csapódott. Öten utaztak benne, mindannyian ki tudtak szállni. Az utasokat a mentősök kórházba szállították.

Botykapeterd és Szigetvár között egy kenyérszállító autó elé ugrott ki egy vad, ami miatt a jármű árokba csúszott. A járművezető ki tudott szállni, könnyebb sérülést szenvedett. A sellyei hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet.