Laptopokat kaptak az alsószentmártoni diákok


Baranya - 2023. november 16.
szerző: SH/MTI

iskolalaptop

Lényeges, hogy az oktatás a vidéki kistelepüléseken is a lehető legmagasabb minőségben történjen, ugyanúgy, mint egy nagyvárosban vagy Budapesten – mondta a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos Alsószentmártonban.

Sztojka Attila az ország egyik leghátrányosabb helyzetű településének iskolájában a 10. évfolyamon tanuló gimnazisták számára adott át szerdán laptopokat.

A kormánybiztos a rendezvényen emlékeztetett: az országban a héten 140 ezer – Baranyában közel 6 ezer – hordozható számítógép kiosztása kezdődött meg a 7. és a 10. évfolyamon tanulók részére a kormány 36 milliárd forintos támogatásával.

A notebookok hozzájárulnak ahhoz, hogy az oktatási rendszert felkészülten érjék a kihívások, a tanulók zökkenőmentesen be tudjanak kapcsolódni az online oktatásba, továbbá az ország versenyképességének növelését is szolgálják – hívta fel a figyelmet.

Sztojka Attila úgy vélekedett, hogy az ország akkor tud versenyképes lenni, ha megfelel a gazdasági és társadalmi kihívásoknak, amelyeken belül a digitalizáció területén várható egyre több – fűzte hozzá.

A kormánybiztos fontosnak tartotta, hogy az eszközök a városi intézmények mellett eljutnak a legszegényebb, leghátrányosabb településekre – így a javarészt romák lakta Alsószentmártonba – is, hiszen az oktatást a legkisebb településeken is a legmagasabb minőségben kell biztosítani – húzta alá.

A notebookok osztása nem áll meg az említett évfolyamokon, hiszen 2025-ig összesen 579 ezer eszközt osztanak ki a közoktatásban részt vevők számára.

Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője fontosnak tartotta, hogy a településen kétcsoportos bölcsődét építenek, új óvodát hoztak létre, sportpálya, játszótér épült, az önkormányzati épület és a kultúrház megújult, valamint útfejlesztések is történtek.

Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára november 9-én Budapesten jelentette be, hogy még e hónapban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg az az állami, egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézményekben a 7., illetve 10. évfolyamon tanuló tanulók számára.

Az igényelt eszközöket 1462 településen 2572 iskolában, több mint 3000 feladatellátási helyen osztják ki.

Az államtitkár a fővárosi sajtótájékoztatón közölte azt is, hogy az állam koncepciójába illeszkedő módon azt tűzték célul, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanulónak, aki igényli, rendelkezésére bocsássanak egy hordozható számítógépet. Ez 579 ezer notebookot jelent, ebből 55 ezret már tavaly tavasszal megkaptak a pedagógusok. Az első 65 ezer eszközt akkor a 9. évfolyamosoknak osztották ki. Most a program második eleméhez érkeztek el.