Lejárnak a tavalyi diákok, itt vannak a fontosabb tudnivalók az utazási kedvezményről!


Itthon - 2023. október 25.
szerző: SH

diákigazolvány

Október végéig érvényesek az előző tanévben kiadott diákigazolványok, matricák. Az okmányok lejártával az utazási kedvezmény is megszűnik, ezért nem célszerű félvárról venni az érvényesítést.

A köznevelési intézményekben az éves matrica, a felsőoktatásban pedig a 2022/23-as tanév második félévi matricái járnak le október 31-én. Tekintettel arra, hogy idén október 28. és november 5. közé esik az őszi szünet, érdemes az új matricákat még a héten beszerezni.

A diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31-ig, amelyben a tanuló betölti a 16. életévét. Azok a diákok, akik 2007. augusztus 31-e előtt születtek, ez év október 31-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat.

Azok a diákok, akiknek még nincs diákigazolványuk, de megigényelték, az igazolvány kiadásáig kapott QR-kódos, nyomtatott, eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolással tudják a diákigazolványhoz köthető utazási kedvezményeket igénybe venni.

A közoktatásban és a felsőoktatásban nappali vagy esti tagozaton tanulók a lakóhelyük és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban kedvezményes ország- és megyebérletekkel vagy menetjegy-kedvezményekkel utazhatnak a Máv és a Volánbusz belföldi, helyközi járatain, valamint a HÉV külső szakaszain. A levelező oktatásban részt vevő tanulók érvényes diákigazolvánnyal a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosultak kedvezményes menetjegy váltására.

A 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedéssel, így a HÉV-járatokon is, azonban ellenőrzés esetén érvényes magyar diákigazolványt – vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást – fel kell tudniuk mutatni. Ez a kedvezmény annak a tanévnek az utolsó napjáig – a nyári szünetet is beleértve, tehát augusztus 31-éig – vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét.