2021. január 28, csütörtök

Leminősítették Pécs levegőjét


Baranya - 2020. november 24.
szerző: SH

pecsfeliratkod

A korábbi második szintről a kifogásoltról a harmadikra, egészségtelen fokozatúra minősítették Pécs levegőjét a magas szállópor-tartalom miatt.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első kategória az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

A levegőminőség egyébként az ország nagy részén romlott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint Putnokon veszélyes a levegőminőség, ugyanakkor Kazincbarcika, Sajószentpéter és Miskolc, továbbá a Dunántúlon Pécs, Ajka és Várpalota levegőjét pedig egészségtelennek minősítették.

Emellett Budapest, Vác, Százhalombatta, Dunaújváros, Székesfehérvár, Veszprém, Tatabánya, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok és Salgótarján levegőjét is kifogásoltnak minősítették, szintén a szálló por miatt.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett: rossz levegőminőség esetén a gyermekeknél, az időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint a várandós kismamáknál enyhe légzőszervi tünetek, például köhögés, légúti irritáció jelentkezhet, illetve meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.