Lengyelország fokozza a készültséget, mindenki sajnálja és figyelemmel kíséri a történteket


Nagyvilág - 2022. november 16.
szerző: SH

oroszraktorm

Két Orosz gyártású rakéta csapódott kedd este egy lengyel határmenti településen található gabonasilóba, két ember meghalt. A szakértők megállapították, hogy a roncsok olyan cirkálórakétából származnak, amivel Oroszország aznap minden eddiginél intenzívebben bombázta Ukrajnát.

Az éjszaka folyamán már csak robbanásról beszéltek, ám néhány helyi lakos beszámolt a felettük zúgó rakétákról. A térségből kitiltották a sajtót, reggelre a lengyel híroldalak legtöbbjéről eltűnt az orosz KH-101 cirkálórakéta és a robbanás képe, valamint az arról szóló jelentések. Hivatalos csatornákon reggelre bejelentették, hogy nincs bizonyíték arra, hogy ki indította a rakétát. Moszkva tagadja, hogy határmenti ukrán településeket bombázott volna.

A térség országai és az Amerikai Egyesül Államok tisztségviselői sorozatosan üléseznek és üléseket hívnak össze, mely eredményeként sajnálatukat fejezik ki a történtetek miatt. Azt ugyan nem tudják, ki lőtte ki a rakétákat, de azt a kezdetektől leszögezik, hogy azok eltévedtek.

Lengyelország a történtekre válaszul fokozza a légtér megfigyelését és a védelmi készültséget, a NATO és számos tagország figyelemmel kíséri az eseményeket.