Levélben kérte Magyarország az eljárás megszüntetését, megérkezett a válasz


Nagyvilág - 2021. november 24.
szerző: SH

euzaszlok-brusszel

Levélben fordult Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökéhez, hogy a koronavírus-járvány valamint migrációs nyomás miatt szüntesse meg a Magyarország ellen folyó kötelezettségszegési eljárásokat.

Ursula von der Leyen sajtótájékoztatón azt a választ adta, hogy egy ilyen eljárást nem lehet levelezéssel, pusztán politikai alapon felfüggeszteni, az egyetlen megoldás, ha megszűnik az alapjait képező körülmény.

Magyarország ellen számos eljárás volt és van folyamatban: a röszkei tranzitzóna megszüntetése és Stop Soros törvénycsomag közösségi jogokat sértő részei mellett a gyermekvédelmi törvénynek hívott, homofób korlátozásokat rejtő rendelkezés miatt is eljárás folyik.

A luxemburgi székhelyű bizottság korábban azt nehezményezte, hogy Magyarországon nem biztosított az uniós pénzek szabályos, átlátható, korrupciós kockázatokat enyhítő elköltése. A bizottság legutóbb pedig azért szólította fel Magyarországot, mert hazánk nem számolt be arról, hogy miként tesz eleget a nyílt hozzáférésű adatok és a közszféra információinak felhasználására vonatkozó uniós előírásoknak.