2021. május 12. szerda

Mit gondol, melyik elnök bombázta le részegen majdnem Észak-Koreát?


Nagyvilág - 2021. április 15.
szerző: SH

Richard Nixon és Elvis Presley
Richard Nixon és Elvis Presley

Harmincegy amerikai katona halt meg, amikor a Japán-tenger felett egy észak-koreai vadászgép lelőtt egy amerikai felderítő repülőt 1969-ben épp ezen a napon, március 15-én. 

A diktatúra partjaitól 160 kilométerre történt incidens után az amerikai válaszlépést biztosra lehetett venni, ám Nixon reakciójára senki sem számított. Az akkor néhány hónapja beiktatott elnök utasítást adott egy 330 kilotonnás – hiroschimainál legalább hússzor nagyobb – atombomba bevetésére. Az elnök mentségére annyit lehet felhozni, hogy részeg volt. Nixonnál később megszokottá váltak a tanácsadók által megakadályozott atomháborúk.

A bombát szállító gépet készenlétbe is helyezték, ám a parancsot már nem kapta meg, az alapvetően sokat részegeskedő elnököt ugyanis sikerült jobb belátásra bírni.

Amerika 36. elnökének számos drasztikus ötlete volt: sokszor beszélt például arról, hogy a vietnámi háborút is le lehetne zárni egy atombombával, de az sem példa nélküli, hogy a medencéjéből üzent a vezérkarnak, hogy bombázzák le Kambodzsát. Innen ered a számos filmben felhasznált szállóige, a “szart is kibombázni” valamiből. Azt, hogy ezek nem üres mendemondák maga a Fehér Ház tette közkinccsé, ugyanis minden beszélgetést rögzítenek.