2021. május 12. szerda

Magyar nyelv és irodalommal kezdődtek az idei érettségik


Régió - 2021. május 3.
szerző: SH

tmg-erettsegi

Hétfő reggel – a járványügyi szabályok betartásával – Siklóson is fennakadások nélkül kezdődnek meg az írásbeli érettségi vizsgák. A diákok az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról.

Egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, akiknek megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítanak. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata, a diákoknak az írásbeli ideje alatt ez azonban csak ajánlott. A belépést a családsegítő mellett polgárőrök is segítették,

A középszinten érettségizők elsőként egy 1848-as szabadságharc szónokairól szóló cikket kaptak, amivel kapcsolatban kell megoldaniuk tizenegy feladatot.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.