Makai Renátó nyerte az erősemberek első idényét


Életmód - 2023. október 14.
szerző: SzR

makai-renato

Makai Renátó összetett sikerét hozta a Prémium Strongman League magyar versenyzőket felvonultató társsorozata, a PSL Hungary Siklósi várnál rendezett nagydöntője.

Makai az első hat forduló alapján a legtöbb ponttal érkezett a fináléba, amely így is nagy csatát ígért közte, Borovszky Norbert és az év közben végig kiegyensúlyozottan teljesítő Gadó András között.

Fordulóról fordulóra változtak a számok, és általánosságban minden hétvégén volt valami olyan, ami jobban feküdt, és olyan is, amit kevésbé ismertem, így kevésbé ment jól. Ez jellemezte a nagydöntőt is, amiről tudtam, a végén a kiegyensúlyozottabb teljesítmény fog dönteni, nem elég egy-két kiemelkedő részeredmény – tekintett vissza a Siklóson történtekre Makai, hozzátéve: ez izgalmassá tette a hétvégét, ahogyan az is, hogy egy-egy pont különbségek választottak el minket egymástól. Így igazán kiélezett volt a verseny, és ezzel együtt nagy nyomás is volt rajtunk.

A verseny vikingnyomással indult, amiben Makai rögvest hátrányba került, mivel csak az 5. helyen zárt. A második szám, a vegyespakolás már jóval jobban alakult számára, a maximális tizenkét pontot gyűjtve már ott loholt az első két számban egyaránt jól teljesítő Vízi György és Gadó András párosa mögött.

Egyértelműen azzal a céllal vágtam neki a szezonnak, hogy meg akarom nyerni, idény közben azonban nem mindig éreztem úgy, hogy képes is leszek rá. Volt, hogy egymást követő két fordulót is megnyertem, ami önbizalmat adott, közben viszont láttam, mennyire szorosan állunk, így biztos voltam abban is, a végsőkig nagy küzdelem lesz az összetett elsőségért. Nem tudnék egyetlen hétvégét kiemelni a sikerig vezető útból, legfeljebb a döntőjét, elvégre itt nehezedett ránk a legnagyobb nyomás, és itt kellett megmozgatnunk az eddigi legkeményebb súlyokat. Azt hiszem, ha volt is menet közben olyan pont, amikor elhittem, hogy meglesz a győzelem, az is Siklóson volt – tette hozzá Makai, aki a döntő második felében épp az említett kiegyensúlyozott versenyzésnek köszönhetően kerekedett minden riválisa fölébe.

A harmadik számban, a 144 kilogrammos kőcipelésben harmadik lett, a kőgolyó vállra emelésben három ismétléssel nyert, míg a magasba dobásban második lett, így egyszerűen nem hullajtott el annyi pontot, hogy az ellenfeleknek esélyük lett volna előzni. Pedig Borovszky Norbert (52) szintén remekelt és a legjobb három közt zárt az utolsó három számban, de a végelszámolásnál 5,5 ponttal így is lemaradt az aranyról, amely így a hazai közönség előtt versenyző Makaié (57,5) lett. Az év végi dobogó harmadik fokára a révkomáromi Kontás Csaba állhatott még fel (43).

Tudom, hogy van még miben fejlődnöm, ha a nemzetközi mezőnyben is meg akarom állni a helyem. A többiek eredményeit látva a nyomószámokban kell sokat hoznom a télen, hogy felvehessem a versenyt a legjobbakkal. Ám rengeteg versenyszám van, ami fordulónként változik, így igazán nem lehet gyenge pontod semmiben sem, ha eredményes akarsz lenni – adott betekintést 2024-es terveire a győztes.

A nagydöntőt – ezzel a 2023-as idényt – Gadó András a 4., Jakab Viktor az 5., Vízi György a 6., Horváth Tomas a 7., Pap Zoltán pedig a 8. helyen zárta.