Már Baranyában is van, aki börtönbe került az eltiltás alatti vezetésért


Baranya - 2022. május 25.
szerző: SH

kulcsokkocsi

Szabadságvesztés lehet az ára az eltiltás alatti vezetésnek – figyelmeztet az ügyészség, aki már két esetben is rácsok mögé dugta a sofőröket.

2021. május 14. napjától bűncselekményt követ el az, aki úgy vezet járművet, hogy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt áll. Az eltiltás hatálya alatti vezetés korábban szabálysértés volt, 2021. május 14-től azonban az, aki eltiltás hatálya alatt vezet járművet, bűncselekményt követ el és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabban minősül annak a cselekménye, akit büntetőeljárásban tiltottak el a járművezetéstől. Ebben az esetben a büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés.

A Pécsi Járási Ügyészség az elmúlt egy év során évben 46 ilyen ügyben emelt vádat.

Az egyik vádlott egy különös és többszörös visszaeső férfi volt, akit korábban többször végleges hatállyal eltiltottak a járművezetéstől, ám 2021 novemberében egy hét különbséggel, két alkalommal vezetett gépkocsit, a másodjára ráadásul részeg is volt. A Pécsi Járási Ügyészség vádiratában végrehajtandó szabadságvesztés, közügyek gyakorlásától eltiltás és végleges hatályú járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt. A Pécsi Járásbíróság elfogadta az ügyészség indítványát és a vádlottat egy év nyolc hónap börtönre, három év közügyektől eltiltásra és végleges hatályú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Idén április végén egy húsz éves férfival szemben emelt vádat az ügyészség, akit büntetőeljárásban tavaly két évre eltiltottak a járművezetéstől. A vádlottal szemben korábban számos alkalommal folytattak közlekedési szabálysértések miatt szabálysértési eljárást, vezetői engedéllyel sem rendelkezett. A férfi még eltiltás alatt állt, amikor április 11-én autót vezetve igazoltatták Pécsen. Az ügyészség vádiratában vele szemben felfüggesztett börtön, pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.