Másodfokú riasztást adtak ki a közelgő zivatar miatt


Régió - 2024. július 1.
szerző: SH

var-viharfelhok

Heves zivatarok veszélye miatt másodfokú – narancssárga – riasztást adott ki Baranya megyére is a HungaroMet Zrt. hétfő délután. A riasztás szerint a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Térségünket a jelenlegi modellek szerint 19 óra magasságában éri el a zivatarzóna.

zivfigy24

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya mellett Zala, Somogy, Tolna, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén is. Komárom-Esztergom, pest és Nógrád vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint hétfőn délután, este a délnyugati, déli területeken alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok, heves zivatarok kialakulásához. A cellák környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél, néhol jégeső fordulhat elő. A heves zivatarokhoz erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Várhatóan éjjel sem nyugszik meg a légkör, az ország déli, keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok. Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.