Matematika érettségi – Fischer Zsolt: gyakorlatias, négy évet átölelő feladatsor volt


Életmód - 2022. május 3.
szerző: SH

matekirasbeli-tetel

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák – emlékeztetett Fischer Zsolt, a Táncsics Mihály Gimnázium vezetője. Siklóson e tárgyból 39 vizsgázó középszinten, négy emelt szinten adott számot tudásáról.

A matematika középszintű írásbeli vizsga két feladatlapjára 45 és 135, az emelt szintű vizsga két feladatlapjára 240 percet kapnak a vizsgázók, melyet maguk oszthatnak be és a megoldások sorrendjét is maguk határozhatták meg.

Az idei matek érettségiben gráfokkal, halmazokkal kapcsolatos feladat is volt, helyet kapott benne a térgeometria és a mértani sorozatok is, a statisztikai alapfogalmak, a valószínűségszámítás. A szöveges feladatok sorában a Balaton-felvidéki szőlőtermesztés, az új autók értékcsökkenése és az iskolák fiú-lány arányai is szerepeltek, de fel kellett dolgozni a BKK mobiljegyét is.

A feladatok első része a négy év anyagát teljes mértékben átöleli – mondta az intézmény matematika szakos vezetője. Fischer Zsolt se könnyűnek, se nehéznek nem nevezné a feladatokat, mint véleményének hangot adva mondta, az ötösért meg kellett dolgozni, de korántsem volt teljesíthetetlen. A feladatlapok második részében megjelentek az egyenletrendszerek és a diagramelemzések is, melyek – mint értékelte – kimondottan gyakorlatias és hasznos feladatsort alkottak.

A vizsgázók függvénytáblázatokat, számológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt használhattak. Az érettségi dolgozatok javítása és értékelése központilag kidolgozott javítási útmutatók alapján történik.

Az érettségi vizsgák szerdán a történelem írásbelikkel folytatódnak.