2022. január 22. szombat

Még egy hónapon át lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre


Itthon - 2022. január 10.
szerző: SH

egyetemterem

Még a héten lehet jelentkezni a 2022 szeptemberében induló felsőoktatási alap-, osztatlan és mesterképzésekre, valamint a felsőoktatási szakképzésekre. Az E-felvételi rendszerben február 15-ig maximum hat helyre lehet jelentkezni.

A felvételizők kizárólag az eljárás hivatalos honlapján, a felvi.hu-n elérhető E-felvételi rendszerében jelentkezhetnek február 15-én éjfélig. A felület a jelentkezési határidőig folyamatosan elérhető. A felvételizőknek a véglegesítést követően legkésőbb február 20-án éjfélig hitelesíteniük kell jelentkezésüket Ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával.

Ingyenesen három, összesen pedig hat képzésre lehet jelentkezni, és megjelölhető mind a hat képzés állami ösztöndíjas és önköltséges formája is.

A pontszámítás alap- és osztatlan képzésen, valamint felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi és érettségi pontok – maximum 400 pont – mellé különböző jogcímeken legfeljebb 100 többletpont kapható. Az a jelentkező vehető fel alap-, illetve osztatlan mesterképzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett vagy felsőfokú oklevéllel rendelkezik.

Mesterképzésen összesen 100 pont szerezhető, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a felvi.hu honlapon az adott szak meghirdetésénél.

A jogszabályi minimumponthatár változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzéseknél pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan július 21-én hirdetik ki.

A februárban induló képzésekre a jelentkezőknek január 10-ig van lehetőségük dokumentumpótlásra, adat- és sorrendmódosításra.