2021. május 12. szerda

Még két napig várja a NAV az SMS-eket


Gazdaság - 2021. április 13.
szerző: SH

sms-mobiltelefon

Mindenkinek automatikusan elkészíti az szja-bevallási tervezeteket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Akinek azonban nincsen ügyfélkapu-regisztrációja, idén is kérnie kell a tervezete postázását, ha szeretné papíralapon megkapni.

Ehhez nem kell mást tenni, mint adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet eljuttatni a NAV-hoz április 15-éig.

A NAV idén is külön kérés nélkül elkészíti az szja-bevallás tervezetét azoknak, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik. Az adóbevallási tervezet postázása 2021. április 15-én éjfélig kérhető. Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen a hónap végéig küldi el postán az igénylőknek.

Akinek nincs KAÜ azonosítója, április 15-éig többféle módon is, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával kérheti a tervezet postázását, többek között SMS-ben is.

Ehhez a 06/30/344-43-04-es telefonszámra kell küldeni üzenetet, melyben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint:

SZJA_adóazonosítójel_ééééhhnn

Természetesen az alulvonást üres szóközzel kell pótolni.

Emellett lehetőség van a NAV honlapján elérhető webűrlapon, levélben, a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK), telefonon a 1819-es hívószámon, vagy személyesen az ügyfélszolgálatokon is megadni az adatot.

Aki esetleg lecsúszik a 2021. április 15-ei határidőről, 2021. május 20-áig személyesen, előzetes időpontfoglalással a NAV ügyfélszolgálatain is kérheti adóbevallási tervezetének kinyomtatását. Emellett az adózó bármikor nyithat ügyfélkaput, mellyel adóbevallási tervezetét a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető „eSZJA Portálon” azonnal megtekintheti.