Megegyezés született a Magyarországot érintő uniós kérdésekben


Gazdaság - 2022. december 13.
szerző: SH

euromegtakaritas

Megoldást találtak a Magyarország által hátráltatott kérdésekben, és megegyeztek a magyar uniós pénzek ügyében is – jelentette be az EU miniszteri tanácsának soros elnöksége.

Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitel ügyében a magyar kormány beleegyezett, hogy az EU egy közös adósságvállalási megoldás keretében támogassa a háború sújtotta országot.

A 15 százalékos globális minimumadó ügyében a soros elnökséget betöltő cseh kormány szerint a magyarok szintén feloldották a vétót, miután mentességet kaptak alóla. Ez annyit jelent, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárulhat az iparűzési adó globális minimumadó alapjába történő beszámításába, így Magyarországon nem kell emelni a külföldi összeszerelőüzemeket itt tartó 9 százalékos társasági adón.

A jogállamisági eljárás miatt javasolt magyar EU-s pénzek felfüggesztésének ügyében az a döntés született, hogy az eredeti javaslathoz képest kevesebb, 3100 helyett 2600 milliárd forintnyi támogatás kifizetését függesztik fel azzal, hogy a három magyar operatív programnak nem 65, hanem csak 55 százalékát érintik a korlátozások.

A magyar helyreállítási terv (RRP) feltételekhez kötött mintegy 2400 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást szigorú feltételekhez, reformokhoz, 27 megfogalmazott szupermérföldkőhöz kötik.