Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a PTE


Baranya - 2024. június 4.
szerző: SH/PTE

hmpte

Kibővítette és új alapokra helyezte korábbi együttműködési megállapodását a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem.

Az erről szóló dokumentumot Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára, valamint Miseta Attila, a PTE rektora írta alá a Pécsi Tudományegyetem Szenátusi Tanácstermében.

Az ünnepélyes aláírási ceremóniát megelőző köszöntőjében Miseta Attila, az egyetem rektora elmondta: az egyetem az együttműködési megállapodás céljának a hallgatói létszám, valamint a hallgatói gyakorlati képzés színvonalának növelését, továbbá a minisztériummal való szorosabb együttműködés kialakítását jelölte meg.

Hozzátette: az elmúlt években már számos, kézzel fogható eredménye volt a Honvédelmi Minisztérium és a PTE közötti együttműködésnek. Példaként említette azt a katonai forgózsámolyt, amit a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatói fejlesztettek ki a honvédség megbízásából. Ez a különleges szerkezet katonai terepjáróra szerelhető és kollektív fegyverek működtetésére, valamint köríves mozgatására egyaránt alkalmas.

Kutnyánszky Zsolt, a HM védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország biztonsági környezete megváltozott, ennek következtében fontos, hogy megerősítsük az ország védelmi képességeit. Modern eszközökkel ellátott, ütőképes honvédségre van szükség, továbbá önálló, erős védelmi iparra és hazaszerető, elkötelezett hivatásos és önkéntes katonákra. Az új együttműködési megállapodásnak köszönhetően szinte valamennyi területen partner tud lenni az egyetem.

A megállapodás magában foglalja a toborzás, az oktatatás, valamint a tudományos, a védelmi innovációs és kutatási, fejlesztési területeken való együttműködést. Kiemelt területe a katonai egészségügy és hadtudomány, továbbá hangsúlyosan a sport- és rekreációs szakemberek képzése.