Megkezdődtek az érettségi vizsgák, lehet jelentkezni a keresztféléves képzésekre


Itthon - 2023. október 16.
szerző: SH

foiskola-terem

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom, a magyar mint idegen nyelv és a földrajz írásbelikkel kezdődnek a 2023/2024-es tanév őszi érettségi vizsgái.

A jelentkezési adatok alapján az idén ősszel 193 intézményben várhatóan 20.524-en érettségiznek, a lebonyolításban 247 érettségi vizsgabizottság működik közre. Az őszi érettségi vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító, valamint előrehozott vizsgára is lehetett jelentkezni.

Ez az utolsó érettségi vizsgaidőszak, amikor még a korábbi vizsgakövetelmények szerint vizsgázhatnak a jelentkezők. 2024. január 1-je után már az új követelmények szerint lehet érettségi vizsgát tenni. Ez utóbbi alól kivételt képez az ágazati, ágazaton belüli specializációs vizsgáknak egy szűk köre.

Elkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás is, a 2024 februárjában induló felsőoktatási képzésekre november 15-ig lehet jelentkezni. A keresztféléves eljárásban a felsőoktatási intézmények elsősorban mesterképzési szakokat hirdetnek meg, amelyekre – állami ösztöndíjas és önköltséges formára is – azok jelentkezhetnek, akik legkésőbb 2024 januárjában megszerzik a választott képzéshez szükséges felsőfokú végzettséget. A ponthatárokat 2024. január 23-án hirdetik ki.