Megszereztük a Máriagyűd-Pécs kerékpárút terveit – mutatjuk, merre mehet


Régió - 2021. április 19.
szerző: SH

illusztráció
illusztráció

Négy éve hangzott el először egy kerékpárút építésének elképzelése Siklós és Pécs között. A kerékpáron Mecsektől a Tenkesig – turisztikai kerékpárút fejlesztése című projektet akkor 1,4 milliárd forintos beruházásként jelentették be, ám látszólag semmi sem történt.

Az elmúlt években számos találgatás folyt a leendő út nyomvonaláról, mígnem a lelkesedés alábbhagyott, és a projekt szinte a feledésbe merült, konkrétumról senki sem beszélt. Ezt az állóvizet kavarták meg a folyamatos előkészítés eredményeként 2020 novemberében elkészült tervek, melyek szerint az út Pogánytól Szőkéd és Áta mellett elhaladva Szalánta, Bisse és Kistótfalu érintésével kígyózik majd Máriagyűdre a térség legszebb tájain át.

A tervek tanúsága szerint egy TOP-1.2.1-16-BA2-2017-0001 számú támogatásnak köszönhetően a leendő kerékpárút Pécs határától, a krematórium mögötti, Zsályaliget felé tartó bekötőúttól indul a meglévő autóút mellett épülő rövid kerékpárszakasszal, majd Pogány előtt az autóútra tér át, ahol egy sáv lesz kijelölve a kétkerekűeknek.

A következő épített kerékpárút Pogány után kezdődik, Szőkéd és Szalánta között kígyózik délre, egy be- és kivezető szalántai szakasszal, melynek szintén jelentős része fut a meglévő úton.

Bisse előtt elágazik: egy rövid holtág a faluba megy be, míg a fő irány Kistótfalu felé kanyarodik. Itt újra a kocsik mellé terelik a bicikliseket, és már nem is készül több kerékpárút; Vokánynál egy éles kanyart véve, Nagytótfalut épp nem érintve a Nagyharsány felé vezető út körforgalmánál lép be Siklós területére és kanyarodik Máriagyűd felé.

A kék szaggatott nyomvonal a meglévő úton kijelölt kerékpársávot, míg a piros, folytonos vonal az új kerékpárutat jelöli.