Megszűnik a 22 eurós határ, minden kínai csomagot elvámolnak


Gazdaság - 2021. április 13.
szerző: SH

Az unión kívüli küldeményeket válogatják a Nemzetközi Kicserélő Központban. Fotó: Máthé Zoltán
Az unión kívüli küldeményeket válogatják a Nemzetközi Kicserélő Központban. Fotó: Máthé Zoltán

Július első napjával megszűnik az unión kívülről érkező 22 euró alatti áruk áfamentessége, de 150 eurós értékig a termékek behozatala továbbra is vámmentes marad. A posta automatikus vámeljárással készül a megváltozott ügymenetre.

A jelenlegi szabályozás szerint az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós összeghatárig vám- és áfamentesek, míg a 22 és 150 euró közöttiek vámmentesek, de áfát kell fizetni utánuk.

Az uniós szabályozás szerint az év közepétől az Európai Unión kívülről érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől.

A 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, de az Európai Unióba érkező küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

A kisebb értékű árut tartalmazó küldemények többségét a posta kezeli. A harmadik országból a küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, itt a szabályok szerint válogatják július elsejéig a küldeményeken jelölt érték szerint. Az új szabály azt jelenti, hogy a posta központjában nem lesz válogatás, hanem minden küldemény vámeljárás alá kerül.

A vállalat szerint ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát, ezért logisztikai kapacitásbővítéssel készül rá. A tervek szerint a vámügynöki szolgáltatás díja termékértékhez igazítottan sávos lesz ahol az online fizetést részesítik előnyben, de ennek díjáról egyelőre hallgatnak.