2021. július 25. vasárnap

Megszűnt a rendelet, de így sem lehet roncsot tartani az utcán


Helyi hírek - 2021. július 12.
szerző: SH

trabantregi

Párhuzamos és ellentmondásos rendelkezéseket is tartalmazott, ráadásul csak az üzemképtelen autókra vonatkozott a város évekkel korábban hozott rendelete, mely a közterületen tartott üzemképtelen autók elszállítására vonatkozott, ezért hatályon kívül helyezték azt.

Siklós képviselő-testületének döntése azonban nem jelenti azt, hogy a város területén nem okoznának problémát a közterületen elhagyott üzemképtelen járművek, legkevésbé pedig azt, hogy azokat nem lehet elszállíttatni vagy a tulajdonosaikat megbüntetni.

A rendelet egyszerűen csak felesleges volt, hiszen a KRESZ szerint a rendőrség, a közterület felügyelet vagy a közút kezelője a jármű üzemben tartójának költségére több súlyosabb eseten túl eleve elvitetheti azt a járművet, amely

      megállást vagy várakozást tiltó jelzőtábla hatálya alatt várakozik és az elszállításra kiegészítő tábla is figyelmeztet,

      nem lehet tőle elférni vagy rakodásra kijelölt helyen áll, esetleg

      mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen jogosulatlanul várakozik.

Azt a járművet, amin nincs rendszámtábla, de a forgalomban csak azzal vehetne részt főútvonalon egyáltalán nem szabad, mellékutakon pedig 10 napnál tovább csak közterület-használati engedéllyel lehet tárolni. Ez utóbbira Siklós belterületén egy rendelet miatt nem is adható engedély.

Az autók elszállítására az önkormányzatnak egy vállalkozót kell szerződtetnie, aki ügyeletet tart fenn. Ha a tulajdonos többszöri értesítést követően fél éven belül sem jelentkezik az autóért, a vállalkozás értékesítheti azt, az ebből befolyó bevétel pedig a költségeit fedezi.