2022. január 22. szombat

Megújult a fegyvertörténeti kiállítás


Életmód - 2015. december 17.
szerző: SH

varkiallitas

Megújult a vár állandó kiállításának fegyverterme. A történelmi falak 2011. májusa óta adnak helyet a négy teremből álló középkori fegyvertörténeti kiállításnak, mely a XIV-XV. század fordulójától az oszmán hódoltság végéig mutatják be a kor viseleteit, páncéljait, fegyvereit.

A harmadik terem – mely a XV. század második felétől a XVI. század első feléig vonultatja fel a fegyvereket – mától még mélyebb betekintést nyújt a középkor világába, kiegészülve olyan kuriózumokkal, amelyekhez hasonlót eddig csak nagy hadtörténeti múzeumok tárlatain lehetett látni.

A több heti gondos munka emellett egy olyan koncepció része, amely mind a négy terem anyagbővítésére kiterjed, a kor igényeinek megfelelően.

Elégedettséggel tölt el, hogy olyan kollégákkal dolgozhatom együtt, akik szívügyüknek érzik, hogy tudásuk legjavát felhasználva a látogatóink még több ismeretet szerezhessenek – mondta Kreiter-Moder Brigitta, a Siklósi várszínház NKKft ügyvezetője a csütörtöki megnyitón.

A megújult fegyverterem megálmodója, a kivitelezés szakmai irányítója, Szabó Gergő a Sárkányos Lovagrend vezetőjeként számos hazai és külföldi rendezvényen, versenyen, várjátékon ismerteti meg évről évre a látogatóközönséget a középkor, azon belül is a XV. század fegyverhasználatával. A siklósi vár dolgozójaként szívügyének érezte, hogy tudása legjavát felhasználva még több ismeretet kapjon a várlátogató.

A Lovagrend tagjai is nagymértékben hozzájárultak a tárlat összeállításában: Keresztes Gyula fegyverkovács az eszközállomány gerincét szolgáltatta, míg Szabó Zsanett pedig a ruhák varrásában segédkezett. Regele András szolnoki számszeríj műhelye örömmel bocsátott a vár rendelkezésére számszeríjakat és állópajzsot. Kaplár Fehér István páncéltartozékokkal, Kovács Tamás installációk és vitrinek elkészítésével járult hozzá a terem fejlesztéséhez.

gerg