Megyei érték lett a siklósi Vince nap is


Életmód - 2021. szeptember 16.
szerző: SH

Vesszőszentelés a siklósi Vince napon
Vesszőszentelés a siklósi Vince napon

A Baranya Megyei Értéktár bizottsága csütörtöki ülésén a megyei értékek sorába emelte a siklósi Vince napi hagyományokat – közölte Riegl Gábor.

Siklós polgármestere kiemelte, üdvözlik a döntést, a helyi értékek őrzésében amellett, hogy komoly potenciált látnak, mindenképp elkötelezettek azokat ápolni, erősíteni a város kulturális sokszínűségét.

Csütörtöki ülésén egyhangú döntésével támogatta a megyei bizottság a Vince napi hagyományokat – mondta Mojzes Tamás alpolgármester, aki a várost képviselte Pécsen.

A Megyei Értéktár közel száz elemet őriz – emlékeztetett Vörös Sára, a bizottság elnöke. Mint megjegyezte, a Siklóst érintő döntésről mindenki pozitívan nyilatkozott, néhány régi emlék is előkerült a Vince napi hagyományok kapcsán.

Az alulról felfelé építkező rendszerben a települési értéktár elemire épül a megyei jelentőségűként is elismert értékek felsorolása. Ezek közé került most a Vince napi hagyományok sora. Helyi értéket legutóbb 2017-ben emeltek fel, akkor a siklósi vár került a megyei értéktárba.

A Helyi Értéktár Bizottság korábban helyi nevezetességként soroltak fel a vár mellett a dzsámit, a katolikus, református valamint a szerb-ortodox templomot. A helyi örökségek sorába tavaly a Tenkes kapitánya kultusza mellett a siklósi Vince nap szokását is bekerült.

A Vince nap országszerte a borászok, szőlészek jeles alkalma. Ekkor mutatják be boraikat, és a népi hiedelmek kapcsán következtetnek a következő termésre. A szokások a Drávaszögből terjedtek el; a szőlősgazdák e napon vízben tett vincevesszők hajtásait figyelték: ha sok rügy fakadt bőséges termésre számítottak, de ha kevés, a szomjazásra készültek. A Vince-nap időjárásának is nagy jelentőséget tulajdonítanak. Napos idő esetén jó termés várható: Fényes Vince, tele pince Ködös Vince, üres pince – szól a regula.

A siklósi szőlőhegyen évtizedes hagyománya van a Vince-napnak. Mint már régóta, a pincék január 23-án idén is kinyitják kapuikat, vendégül látva a kóstolásra betérő vendégeket. A borbarátoknak a sok helyi program között segítünk eligazodni.