Megyenap – Siklóson adják át a kitüntetéseket is


Helyi hírek - 2023. október 11.
szerző: SH

ori-riegl-megyenap

Siklós ad otthont hétvégén a Megyenap alkalmával megrendezett Értékfesztiválnak, mely nagyszülőktől az unokákig az egész család számára kínál egésznapos, ingyenes programokat.

A Megyenap idén kiegészül egy olyan programmal, melyre korábban nem volt példa – mondta Őri László. Első alkalommal, hozzá kapcsolva tartják meg ugyanis a Baranya vármegyei Értékfesztivált – tette hozzá a rendezvény fővédnöke a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján.

A megyei közgyűlés elnöke a helyszínválasztással kapcsolatban kiemelte: A Tenkes kapitányának érzelmi szálán és azon túl, hogy a siklósi vár az egész megye számára védendő érték és fontos helyszín, mely nem véletlenül került be a történelmi emlékhelyek körébe, példa értékűek az elmúlt évek városban véghez vitt fejlesztései és a helyi közösségek megerősítése.

Az Értékfesztivál rendezvényeinek sorát kiegészítve Őri László bejelentette, hogy október 13-án, péntek délelőtt fél tizenegytől veszi kezdetét a megyenapi ünnepség, mely keretében adják át a megyei elismeréseket, többek közt a Baranya Megye Díszpolgára kitüntető címet.

Az országnak abban a szegletében élhetünk, mely értékekben leginkább gazdag. Fontosnak tartjuk, hogy ezekkel az értékekkel gyermekink és unokáink is tisztában legyenek. Feladatunk és felelősségünk van abban, hogy az értékek átörökítésének hagyományát és kultúráját is megteremtsük – fogalmazott a megyei önkormányzat elnöke a névválasztással kapcsolatban.

Siklós mindig is meghatározó volt a határmenti települések életében mind oktatási, kulturális és kereskedelmi szempontból – mutatott rá Riegl Gábor. Siklós polgármestere hozzátette: büszkék vagyunk a kultúránkra, eredményeinkre, épített örökségeinkre. Tudjuk, hogy mindennapjaink minősége és az ambiciózus jövőképünk csak akkor válhat valóra, ha múltunk értékeit és örökségeinket megpróbáljuk megőrizni – fogalmazott.

A minőségi rendezvényeken túl arra is nagy hangsúlyt fektet Siklós, hogy rá tudja irányítani a fókuszt azokra az emberekre és közösségekre, akik kiemelkedőek a város életében – mondta azokra az elmúlt években megyei elismerésben részesült polgárokra is utalva, akik sokat tettek a helyi értékek megőrzésében. Mint Riegl Gábor kiemelte, az Értéktár Bizottság javaslatai nem csak helyi szinten valósultak meg, hanem megyei szintű elfogadások is történtek, és a kormányzati döntések szintén ebbe az irányba mutatnak akár a vár vonatkozásában is.