Mentesült a többmilliós eljárási díj alól is az uzsorakölcsönt felvevő nő


Régió - 2022. január 27.
szerző: SH

pénzköteg

A Siklósi Járásbíróság 2022 januárjában megszüntette az elítélt uzsorás áldozata ellen indított végrehajtást.

A Pécsi Városi Bíróság 2011-ben zsarolás, csalás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt 8 év 10 hónap fegyházra ítélte egy siklósi férfit, mert az még a 2000-es évek elején Siklós környékén uzsorakölcsönöket adott rászoruló, kilátástalan anyagi helyzetben lévő sértetteknek.

A férfi az átadott összegek többszörösét tartalmazó kölcsönszerződéseket és elismervényeket íratott alá áldozataival, és tőlük ezen összegek megfizetését követelte.

Az uzsorás összesen 3,5 millió forintot adott át különböző személyeknek, akiktől összesen több mint 34 millió forintot követelt vissza, ráadásul a követelt összeg közel felét be is hajtotta. Amikor nem sikerült behajtania a pénzt, az adósokkal szemben végrehajtási eljárást indított.

A siklósi uzsorás egyik áldozatának, egy rossz egészségi állapotban levő nőnek 2000-ben 70 ezer forint kölcsönt adott, majd a vád szerint olyan elismervényeket íratott vele alá, melyek 500 forintról szóltak. Erre az összegre indított végrehajtást 2001-ben, ami 2021-ben már 3 millió forintra folyt.

A Siklósi Járásbíróság 2019. tavaszán bírósági meghagyásban állapította meg, hogy az elismervények uzsorás szerződések, ezért semmisek.

A nő – aki egyébként jogainak védelmére sem képes – 2021-ben a Baranya Megyei Főügyészséget kérte, hogy járjon el az ellene folyó végrehajtás megszüntetése érdekében, aki ezt a Siklósi Járásbíróságon el is érte.