Meteor robbant szét a szomszédban


Tech/Tud - 2022. január 26.
szerző: SH

meteor

Egy kisebb meteorid hullott szét a horvátországi Zára (Zadra) felett – jelentette be a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM).

Az eset hétfő késő délután történt, és a környező országok meteoritfigyelő kamerái is felvették a jelenséget. A horvát és a nemzetközi sajtóban több képet is közzétettek a meteoritról és a villanásról. Több kamera is felvette a tűzgömböt, ahogy 18 óra körül nagy villanással széthullik a Föld légterében.

A körülbelül -7 magnitúdójú fényességű, újholdként izzó meteor, körülbelül másodpercenként 22 kilométeres sebességgel mozgott, és a robbanás után teljesen elégett a légkörben.

A pályaszámítás szerint az objektum sporadikus – szórványos – meteornak számít, azaz nem tartozik egyetlen ismert meteorrajhoz sem, és a Mars és Jupiter pályája közötti aszteroida-övből származik .

Tavaly két meteorithullást is észleltek Horvátországban. Az utolsó esetet augusztus 14-én jegyezték fel. Akkor egy körülbelül 150 grammos meteoritdarab hullott szét a légkörben, és valahol délkeletre Fiumétől (Rijeka), a hegyekben zuhanhatott le.