Miniszteri véleményre vár a harkányi könyvtár


Harkány - 2015. február 17.
szerző: KT

Harkany

A nyilvános könyvtári ellátás és közművelődési feladatok átszervezése van terítéken Harkányban. A Kulturális- és Sportközpont működésének újragondolása már a korábbi években is napirenden volt, azonban akkor érdemi lépések nem történtek.

A városban működő könyvtár, mint kétszemélyes intézmény működésének racionalizálása évek óta halogatott feladat volt. A többlépcsős folyamat első lépését tudjuk most megtenni – mondta dr. Markovics Boglárka, hozzátéve: az elképzelések alapján a könyvtár beolvadna a művelődési- és sportközpontba. Gazdasági megtakarítást a lépés nem eredményez, nem is ez a cél – fejtette ki a jegyző asszony, hozzátéve: jelenleg a nyilvános könyvtári ellátás a közművelődési törvényben meghatározott jogszabályi feltételeknek nem felel meg, nincs kinevezett felelős vezetője és több, a működéséhez szükséges dokumentum is hiányzik.

Az átszervezés első lépésében az önkormányzat egy megkeresést intéz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felé, majd a harminc napon belül megérkező miniszteri támogató vélemény nyomán döntenek az átszervezés megvalósításáról. A második lépésében határozzák meg az átszervezés fordulónapját, elkészítik a Harkányi Kulturális- és Sportközpont módosító okiratát, a régi könyvtár megszüntető okiratát és elkészül az új intézmény módosításokkal egységes szerkezetű alapító okirata.

A kapcsolódó rendeletek nyomán is több teendő adódik, így meg kell vizsgálni vagy elkészíteni az ingatlanhasználati megállapodásokat és megtörténik az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendeletek felülvizsgálata, valamint az intézményvezető munkaköri leírásának kibővítése is. Ez utóbbi esetében elő kell írni az irányításhoz szükséges szakmai feltételek.

A nyilvános könyvtári ellátás továbbra is a megszokott színvonalon lenne biztosítva – zárta szavait dr. Markovics Boglárka, aki úgy véli: optimális esetben az átszervezés fordulónapja 2015 április elseje lehet.