Moszkva egyértelművé tette, hogy szankciók mellett nincs gáz az északi vezetéken


Nagyvilág - 2022. szeptember 6.
szerző: SH

eszakiaramlat

Már csak két, Európába gázt szállító hálózat maradt, miután a Gazprom karbantartásra hivatkozva leállította az Északi Áramlat első vezetékét, majd a gazdasági szankciókra hivatkozva nem indította újra.

A Gazprom a szállítás mennyiségének fokozatos csökkentését követően karbantartásra hivatkozva szeptember 2-án leállította az említett vezetéken történő gázszállítást. Ekkor utalt rá, hogy rajta ugyan semmi sem múlik, de a nyugat ellene bevezetett gazdasági szankciói miatt nehézségek léphetnek fel a karbantartás során.

A gázt szeptember 3-án kellett volna ismét megnyitni, de az orosz cég közölte, hogy olajszivárgás miatt nem indítják újra a szállítást, a hibát a szankciók miatt nem tudják elhárítani.

A Siemens karbantartói azonnal kijelentették, hogy a szivárgás nem akadálya az üzemnek, Moszkva erre válaszul szeptember 5-én bejelentette, hogy gazdasági szankciók mellett nem ad gázt a vezetéken.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a kialakult helyzetért az Európai Unió, Kanada és Nagy-Britannia a hibás. Mint egyértelművé tették, a gáz átadása politikai eszköz számukra.

Oroszország a korábbi években Európa gázellátásának 40 százalékát – 155 milliárd köbmétert – adta. Ennek harmadát szállító Északi Áramlat-1 leállításával már csak két gázvezeték maradt, egyik Ukrajnán keresztül fut, melyen a szállítás már lelassult. A másik hálózat, a TurkStream Törökországon keresztül vezet és zavartalanul működik.