2022. január 22. szombat

Négy pályázat beadásáról döntött rendkívüli ülésén a testület


Helyi hírek - 2022. január 11.
szerző: SH

siklos-testulet2022

Új körforgalom, megújuló Szolgáltatóház és rekreációs park Harkány és Siklós között – a 2021-2027 között hozzáférhető, európai uniós támogatásokkal kapcsolatban négy pályázat beadásáról döntött rendkívüli ülésén a város képviselő-testülete.

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) keretében több olyan pályázati felhívás jelent meg, amelyek kiválóan illeszkednek a Siklós 2030 városfejlesztési programban megfogalmazott célokhoz.

A testület előtt lévő beruházások egy olyan fejlesztési stratégia részét képezik, melyek mindenképp a siklósiak hétköznapjait viszik előre – mutatott rá Nagy Csaba a közlekedésbiztonsági beruházásoktól az energetikán át a szabadiős tevékenységig számos pontot felsorakoztató pályázati anyagokra. Az országgyűlési képviselő megjegyezte, mindez tükrözi a kormány törekvéseit.

Ezekben az években ékezik Baranya ahhoz a fordulóponthoz, ahol a megye új lendületet tud venni – mondta dr. Őri László. A megyei önkormányzat elnöke több fejlesztés számba vétele mellett kiemelte, feladatuk, hogy a helyi lehetőségeket támogassák; a Baranya Megyei önkormányzat késznek mutatkozik arra, hogy a siklósiak elképzeléseihez támogatást nyújtson. Siklós azon kevés városok közé tartozik, ahol egy jól kigondolt koncepció mentén tervezik a jövőt – fogalmazott, hozzátéve, biztos benne, hogy a megyei fejlesztések egy része Siklóson valósulhat meg.

A két éve regnáló testület keddi ülésén négy csomagban hat projekt kapcsán több mint egymilliárd forint sorsáról dönthetett – összegezte Riegl Gábor. Siklós polgármestere emlékeztetett, az elmúlt időszakban egyéb jelentős ráemelések mellett decemberben a Váralja projekt megmentéseként közel 260 millió forintos többletforrás érkezett, melynek köszönhetően reményeik szerint idén szeptemberig befejezik a fejlesztést.

Mojzes Tamás, Siklós alpolgármestere a hivatal apparátusának mondott köszönetében megjegyezte: az elmúlt évtizedben nem tud felidézni olyan időszakot, amikor térben, időben és komplexitásában hasonló mértékű munka folyt volna.

A város képviselő-testülete egyhangúlag támogatta a négy pályázat benyújtását.

Az Életminőséget javító sport-szabadidős fejlesztések a Siklós-Harkány tengely mentén című projekt összes költsége 300 millió forint. Kedvező elbírálás esetén a Harkány és Siklós közötti területen egykilométeres futópálya, piknikpark, kutyafuttató, a meglévő pihenőépület felújítása, 320 négyzetméteres játszótér és ezer négyzetméteres pumptrack – kerékpáros ügyességi pálya – is épülhet.

A Szolgáltatóház előtti térrekonstrukció és parkoló kialakítás Siklós városában nevet viselő kezdeményezésről korábban már írtunk, a támogatási igény kedvező elbírálása esetén a Szolgáltatóház teljes felújításán túl egy magas minőségű közpark kialakítását célozta meg, napvitorlákkal, zöld pihenőszigettel, valamint a 300 millió forintból tervezett program az új tér mellett egy különleges vízjátékot bemutató szökőkút megépítését és egy új ’56-os emlékmű felállítását is tartalmazza.

Egy másik pályázattal a Szolgáltatóház energetikai korszerűsítését célozzák meg; 140 millió forintból egy új bejárat nyitását a nyugati oldalon, az épület akadálymentesítést, valamint a tető szigetelését végezhetik el a korszerűtlen ablakok és ajtók cseréje mellett, természetesen szintén csak a megítélt támogatást követően.

A Közösségi célú fejlesztést és közlekedést érintő komplex program megvalósítása Siklós városában projekt szintén 300 millió forintból valósulhat meg kedvező elbírálás esetén. A program a korábban már bemutatott máriagyűdi forgalomlassító szigetet, a művelődési ház felújítását, valamint egy Szolgáltatóház előtti körforgalom kialakítását sorakoztatja fel.