2021. október 20. szerda

Négymilliárdból építik meg a PTE innovációs parkját


Baranya - 2021. január 5.
szerző: SH/MTI

pte-tabla-tudegyetem

Négymilliárd forintos európai uniós támogatással épül fel meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Tudományos és Innovációs Parkja (TIP).

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán elnyert négymilliárd forintos támogatásnak köszönhetően a következő tíz év egyik legfontosabb innovációs, gazdaságélénkítő, kutatás-fejlesztési programja indulhat el a dél-dunántúli régióban.

A program első ütemében a PTE egyik ingatlanát kétmilliárd forintból felújítják, és laboratóriumokat alakítanak ki benne. Szintén az első ütemben létrejönnek a PTE kutatói, hallgatói és a helyi gazdaság szereplői számára a kutatás-fejlesztést, innovációt szolgáló úgynevezett coworking terek.

A program célja az, hogy innovatív ötletek, kezdő vállalkozások, kutatási és fejlesztési projektek hazai és nemzetközi szinten is inspiratív, modern környezetben fejlődhessenek, váljanak versenyképessé és hasznossá a társadalom valamint a gazdaság számára is, valamint az intézmény képes legyen betölteni térségfejlesztő tudományegyetemi szerepét.

A fejlesztés első üteme még az idén elindul az egyetem pécsi, meglévő ingatlanjaiban; a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén keresztül az egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, így a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák, továbbá a zöld gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt. A program további ütemeinek előkészítése még csak most van folyamatban.