Nem a határnyitás miatt van több horvát


Baranya - 2023. január 18.
szerző: SH

dravaszabolcs-hataratkelo

Nem a határnyitás, hanem az olcsóbb üzletek miatt járnak át a szomszédos horvát településekről Siklósra vásárolni. 

A lapunknak nyilatkozó horvátok megjegyzik, azért járnak át többségében november-december óta, mert vannak fogyasztási cikkek, melyek jóval olcsóbbak a magyarországi üzletekben.

A hatósági áras élelmiszerek e tekintetben nincsenek reflektorfényben, hiszen azokból eleve kevesebb kerül a polcokra, mint ami az igény. Az árak tekintetében a minőségibb, márkás termékekből és az egyszerűbb, alacsonyabb minőségű sajátmárkás fogyasztási cikkekből vegyesen találni olyat, ami akár 15-20 százalékkal is olcsóbb, mint a határ túloldalán.

A határnyitással kapcsolatban sok előnyről senki sem számolt be, az ugyanis korábban is átjárható volt, az igazolványok elkérését – ami főként csak a magyar oldalra volt jellemző – mindössze egy felesleges, adminisztratív valaminek vették, ami korábban sem akadályozott senkit semmiben.

Megjegyzik: érezhetően egyre kevesebben járnak át, jelentősen csak nagyobb mennyiség vásárlásakor lehet spórolni. A határhoz közeli horvát benzinkutakon viszont a magyarok állnak sorban: a határnyitás a jelentősen olcsóbb üzemanyagot tankoló magyarokra sincs hatással, bár kitérnek rá, hogy míg náluk szabadon át lehet hajtani a korábbi átkelőn, Drávaszabolcsnál táblák rengetege tereli az autóst egyetlen sávba.