Nem áprilisi tréfa: elsejétől emelkednek a büntetések a buszokon


Itthon - 2023. március 22.
szerző: SH

busz-penztargep

Április elsejétől emelkednek a büntetési tételek és az utólagos bemutatás ára a Volánbusz járatain, valamint jön a három napon belül kifizethető helyszíni bírság.

Az utazási igazolvány, kedvezményes vagy díjtalan utazásra jogosító okmány nélkül, illetve érvénytelen jeggyel, bérlettel utazók által a helyszínen fizetendő pótdíj mértéke 12 ezer, a pótdíjazástól számított 3-30 napon belüli teljesítésnél 25 ezer, 30 napon túli tartozás esetén pedig 50 ezer forint lesz.

Aki a helyszínen, vagy az új lehetőségként három munkanapon belül teljesíti fizetési kötelezettségét, annak 25 ezer forint helyett csak 12 ezer forintot kell lerónia. A meglévő, érvényes utazási igazolvány utólagos, 15 napon belüli bemutatásának költsége 1300 forintról 2500 forintra nő.

A múlt évben mintegy 12,5 ezer esetben összesen 98 millió forint pótdíjat szabtak ki az ellenőrök. A büntetéseket jellemzően azért szabták ki mert az utas fizetés után nem veszi át a menetjegyet, nem tudja igazolni az igénybe vett kedvezményre való jogosultságát, lejárt a kedvezménye, vagy érvénytelen igazolvánnyal vagy utalvánnyal buszozik, esetleg a kiemelten kedvezményes bérletét nem a megfelelően használta.