2021. június 12. szombat

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Magyarországon – galéria


Itthon - 2021. április 21.
szerző: SH

Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

A Black Swan 2021 gyakorlat egyik célja, hogy a Szolnokon kialakítandó regionális különleges műveleti parancsnokság elérje a kezdeti műveleti képességet.

A három állam területén zajló gyakorlaton Magyarországon amerikai és várhatóan szlovén katonák is részt vesznek. Az utakon katonai járművekre lehet számítani, és több lesz a katonai repülő is.

Black Swan 2021 során a magyar és az amerikai katonák a különböző folyami eszközök kezelését és a kapcsolódó harcászati eljárásokat gyakorolják. Az egyik kiképzési cél a hajózáshoz kapcsolódó technikai képességek, valamint a hajók és a személyzetek közötti együttműködés fejlesztése, továbbá a különleges rendeltetésű erők harceljárásainak gyakorlása. Ennek érdekében több alkalommal komplex, több hajót érintő harcászati mozzanatot hajtanak végre vaklőszerrel.

Az aktívabb manőverrel járó mozzanatokat olyan kisebb öblökbe tervezték, ahol vízi, vízparti forgalom minimális vagy nincs is. A vaklőszeres feladatokat a lakott területektől távol, zárt partszakaszok körzetében hajtják végre.