November a fogászat hónapja


Életmód - 2023. november 1.
szerző: EFI

fogorvos

Minden év novemberében a fogászati hónap keretében fogaink egészsége kerül a figyelem középpontjába Magyarországon. Ez az egyik legnagyobb országos kampány, melyhez rengeteg fogászat csatlakozik. Ez jó lehetőség arra, hogy tudatosan figyeljünk fogaink épségére.

A szép mosoly, az egészséges fog, a kellemes lehelet alapvető egészségügyi és esztétikai elvárás. Mi magunk is sokat tudunk tenni érte a hétköznapokban, ha figyelünk a részletekre és nem felejtjük el a szájápolás fontosságát. Fogaink épségét a genetikai adottságokon túl szokásaink is meghatározzák.

Megfelelő fogkefe, fogkrém, fogköztisztító, fogselyem, szájvíz, helyes technika, alaposság és idő. Röviden így foglalható össze a szájápolás lényege, de az utóbbi tényező, vagyis az idő fontosságát nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Egészen pontosan azt, hogy a szájhigiéniát, fogaink ápolását már születéskor el kell kezdeni, rögtön a tejfogak tisztításával. Ez ugyanis a későbbi egészséges fogazat záloga, mert a kihulló tejfogak épsége nagyban meghatározza az azokat követő maradó fogak állapotát, ráadásul a kisgyermekkorban megtanult szokások életünk végéig meghatározóak lehetnek.

A fogínyproblémák elsődleges okát a plakkok, a fogak felszínén megtelepedő baktériumok jelentik. A legfontosabb a jó tisztítási technika, amivel minden plakkmaradványt el lehet tüntetni a fogakról, különös tekintettel az ínyszélekre. A szakemberek azt tanácsolják, hogy ne csak a fogfelszínek, de a fogközök alapos tisztítására és a fogkrém kiválasztására is figyeljünk!

Naponta háromszor mossunk alaposan fogat, és ne féljünk a fogorvostól, mert az elhanyagolt fogak nemcsak esztétikai vagy önértékelési problémákat okozhatnak, de sok kellemetlen tünet – például tisztátlan bőr, visszatérő, makacs fejfájás, fáradékonyság vagy alvászavar – okozói is lehetnek.

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda